-

Όλο και πιο κοντά στο θαύμα: Εξαφανίστηκαν οι όγκοι του πρώτου ασθενή που έλαβε το χάπι κατά του καρκίνου

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα που έστειλε το νέο διερευνητικό χάπι κατά του καρκίνου, καθώς εξαφάνισε όγκους ενός ασθενή.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ — Η City of Hope, ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς έρευνας και θεραπείας για τον καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρώτος ασθενής που έλαβε το νέο, πολλά υποσχόμενο φάρμακο για τον καρκίνο AOH1996, τα πάει καλά. Η κλινική δοκιμή Φάσης 1 που δοκιμάζει την ασφάλεια ενός δυνητικά αντικαρκινικού θεραπευτικού χαπιού που αναπτύχθηκε από το City of Hope, σε άτομα με επαναλαμβανόμενους συμπαγείς όγκους αναμένεται να συνεχιστεί για τα επόμενα δύο χρόνια.

Το διερευνητικό χάπι ήταν αποτελεσματικό στην προκλινική έρευνα για τη θεραπεία κυττάρων που προέρχονται από καρκίνους του μαστού, του προστάτη, του εγκεφάλου, των ωοθηκών, του τραχήλου της μήτρας, του δέρματος και του πνεύμονα.

Η Linda Malkas, Ph.D., καθηγήτρια στο Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής & Πειραματικής Θεραπευτικής του City of Hope, εργάζεται για την έρευνα και την επακόλουθη ανακάλυψη και ανάπτυξη του AOH1996 για 20 χρόνια.

Το AOH1996 πήρε το όνομά του από την Anna Olivia Healey, μια νεαρή κοπέλα που γεννήθηκε το 1996 που δυστυχώς δεν κατάφερε να νικήσει τον καρκίνο. Η AOH1996 είναι αποκλειστικά αδειοδοτημένη από την City of Hope στην RLL, LLC, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που συνίδρυσε ο Malkas.

Ο Malkas πίστευε ότι το πολλαπλασιαζόμενο πυρηνικό αντιγόνο κυττάρων (PCNA), το οποίο παίζει ουσιαστικό ρόλο στην αντιγραφή και την επισκευή των κυττάρων, θα ήταν μια λιγότερο τοξική θεραπεία καρκίνου που στοχεύει μεταλλαγμένα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας τα φυσιολογικά κύτταρα μόνα τους.

Η θεραπεία έχει αποδειχθεί σε προκλινική έρευνα ότι στοχεύει το PCNA και αναστέλλει την ανάπτυξη και εξάπλωση ενός ευρέος φάσματος ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων.

Το ερευνητικό πρωτόκολλο σημειώνει ότι το AOH1996 δεν είναι τοξικό για τα υγιή κύτταρα και ότι η θεραπεία με αυτό το φάρμακο διακόπτει τη σύνθεση του κυτταρικού DNA, οδηγώντας σε έναν τύπο κυτταρικού θανάτου γνωστό ως απόπτωση στα καρκινικά κύτταρα.

«Φανταστείτε τον καρκίνο σαν το νερό να γεμίζει μια μπανιέρα. Αν αφεθούν ανεξέλεγκτοι οι όγκοι ή το νερό θα ξεχειλίσουν τελικά και θα καταστρέψουν άλλα μέρη του σπιτιού σας. Η θεραπεία που δημιούργησε η ομάδα μου στο City of Hope μοιάζει με έναν προσεκτικό ιδιοκτήτη σπιτιού που κλείνει το νερό – σταματώντας την εξάπλωση των όγκων σε άλλα μέρη του μεταφορικού σπιτιού – και στη συνέχεια αποστραγγίζει την μπανιέρα, εξαλείφοντας τον καρκίνο», είπε ο Malkas, συν- ερευνητής στη δοκιμή και ο καθηγητής MT & BA Ahmadinia στη Μοριακή Ογκολογία.

Ο Vincent Chung, M.D., πρόσθεσε, «Στοχεύοντας το PCNA, αναστέλλουμε τον πολύπλοκο μηχανισμό για να σταματήσει η κυτταρική ανάπτυξη και πολλαπλασιασμός. Αυτός είναι ένας νέος τρόπος προσπάθειας να σκοτωθούν τα καρκινικά κύτταρα ή τουλάχιστον να επιβραδυνθούν». Ο Vincent Chung, M.D είναι καθηγητής ερευνητής στο Τμήμα Ιατρικής Ογκολογίας & Θεραπευτικής Έρευνας του City of Hope και κύριος ερευνητής στην κλινική δοκιμή.

Η κλινική δοκιμή Φάσης 1 όπως ονομάστηκε είναι ανοιχτή στο City of Hope Los Angeles. Ο στόχος του είναι να προσδιορίσει τη μέγιστη ανεκτή δόση του ερευνητικού χαπιού, AOH1996, και να αξιολογήσει το φάρμακο ως προς την προκαταρκτική αποτελεσματικότητα.

Όλο και πιο κοντά στο θαύμα: Εξαφανίστηκαν οι όγκοι του πρώτου ασθενή που έλαβε το χάπι κατά του καρκίνου

Οι επιλέξιμοι ασθενείς που θα πάρουν μέρος στην πρώτη λήψυ του φαρμάκου, είναι ενήλικες με συμπαγείς όγκους που δεν έχουν βρει αποτελεσματικές τυπικές θεραπείες. Οι συμμετέχοντες ασθενείς θα κληθούν να λαμβάνουν το φάρμακο σε μορφή χαπιού δύο φορές την ημέρα.

«Δεδομένου ότι οι καρκίνοι πολλών ασθενών γίνονται ανθεκτικοί στις τυπικές θεραπείες μας, χρειαζόμαστε νέες θεραπείες με νέους μηχανισμούς δράσης — για παράδειγμα, μη διασταυρούμενες ανθεκτικές. Το AOH1996 είναι ακριβώς αυτό το είδος νέας θεραπείας», δήλωσε ο Daniel Von Hoff, M.D., του Τμήματος Μοριακής Ιατρικής στο Translational Genomics Research Institute, μέρος του City of Hope, και σύμβουλος στη μελέτη. «Συγχαρητήρια στον Δρ Μάλκα και την ομάδα της πόλης της Ελπίδας για αυτή τη νέα εφεύρεση».

Ο Malkas είπε ότι άλλες στοχευμένες θεραπείες, όπως οι αναστολείς σημείων ελέγχου, που αναστέλλουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου έχουν βοηθήσει αναρίθμητους καρκινοπαθείς, προσθέτοντας ότι ίσως μια μέρα το AOH1996 θα είναι ένας αναστολέας εγκεκριμένος από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με υπάρχουσες θεραπείες τόσο για την ενίσχυση των καταστροφικών αποτελεσμάτων του καρκίνου όσο και για τη μείωση των παρενεργειών που σχετίζονται με τις σωτήριες θεραπείες για τον καρκίνο.

Σχετικά με το City of Hope

Η αποστολή του City of Hope είναι να προσφέρει τις θεραπείες του αύριο στους ανθρώπους που τις χρειάζονται σήμερα. Το City of Hope, το οποίο ιδρύθηκε το 1913, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς έρευνας και θεραπείας για τον καρκίνο στις ΗΠΑ και σε ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα για τον διαβήτη και άλλες απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. Ως ανεξάρτητο ολοκληρωμένο κέντρο καρκίνου που ορίστηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, το City of Hope φέρνει ένα μοναδικά ολοκληρωμένο μοντέλο στους ασθενείς, που καλύπτει τη φροντίδα του καρκίνου, την έρευνα και ανάπτυξη, τους ακαδημαϊκούς και την κατάρτιση και πρωτοβουλίες καινοτομίας. Η έρευνα και η τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο City of Hope αποτέλεσαν τη βάση για πολλά πρωτοποριακά φάρμακα για τον καρκίνο , καθώς και για ανθρώπινη συνθετική ινσουλίνη και μονοκλωνικά αντισώματα. Ηγέτης στη μεταμόσχευση μυελού των οστών και την ανοσοθεραπεία, όπως η θεραπεία με CAR T cell, τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας της City of Hope συμβάλλουν στην προώθηση της φροντίδας του καρκίνου σε όλο τον κόσμο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ