Κρακοβία: Μια πόλη έργο τέχνης!

Κρακοβία: Μια πόλη έργο τέχνης!

Ανακαλύπτουμε την πιο χαϊδεμένη πόλη της Πολωνίας, που σε κάθε γωνία, μας εκπλήσσει με την αρχιτεκτονική, την τέχνη και τη ζωντάνια της.

Μπορεί να πέρασαν αρκετοί αιώνες από τότε που έχασε τον τίτλο της πρωτεύουσας από την Βαρσοβία, αλλά η Κρακοβία παραμένει η αγαπημένη πόλη της Πολωνίας.

Κρακοβία: Μια πόλη έργο τέχνης! - Εικόνα 1

Μια πόλη παραμυθένια και καθόλου διάσημη όπως οι γειτονικές Πράγα και Άμστερνταμ.

Κρακοβία: Μια πόλη έργο τέχνης! - Εικόνα 2

Παλάτια, κάστρα, μεσαιωνικά κτίρια, γοτθικές εκκλησίες, λιθόστρωτα δρομάκια, πλούσια μουσεία, γραφικά μπιστρό συνθέτουν το κινηματογραφικό σκηνικό της πόλης που συμπεριλήφθηκε πρώτη στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ το 1978.

Κρακοβία: Μια πόλη έργο τέχνης! - Εικόνα 3

Η παλιά πόλη σώθηκε από τους ναζιστικούς βομβαρδισμούς και παραμένει ένα υπαίθριο μουσείο όπου δεσπόζει η Rynek Glowny, η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία στην Ευρώπη.

Κρακοβία: Μια πόλη έργο τέχνης! - Εικόνα 4

Είναι γεμάτη κομψά ιστορικά κτίρια, εντυπωσιακά παλάτια και γοτθικές εκκλησίες ενώ εδώ χτυπά η καρδιά ολόκληρης της πόλης με πολλά εστιατόρια, cafe και εμπορικά καταστήματα.

Κρακοβία: Μια πόλη έργο τέχνης! - Εικόνα 5

Φιλοξενεί φεστιβάλ, συναυλίες αλλά και τις πολύχρωμες χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές αγορές.

Κρακοβία: Μια πόλη έργο τέχνης! - Εικόνα 6

Στην πλατεία δεσπόζει και η εκκλησία της Αγίας Μαρίας, όπου ο Πολωνός Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ υπήρξε για καιρό εφημέριος πριν γίνει επίσκοπος της πόλης και στη συνέχεια καρδινάλιος.

Κρακοβία: Μια πόλη έργο τέχνης! - Εικόνα 7

Η Κρακοβία, άλλωστε, είναι υπερήφανη για τον πρώτο Πολωνό Ποντίφικα, προς τιμήν του οποίου έχει ονομαστεί και το αεροδρόμιο της πόλης.

Κρακοβία: Μια πόλη έργο τέχνης! - Εικόνα 8

Από το καμπαναριό της εκκλησίας μια απαλή μελωδία από τρομπέτα απλώνεται στην πλατεία ανά μια ώρα.

Κρακοβία: Μια πόλη έργο τέχνης! - Εικόνα 9

Κοντά στην πλατεία βρίσκεται και  ο λόφος Wawel με το ομώνυμο κάστρο, από όπου θα απολαύσετε υπέροχη θέα στην πόλη. Κρακοβία: Μια πόλη έργο τέχνης! - Εικόνα 10 Εβραϊκοί φούρνοι, delicatessen και κρεοπωλεία γέμιζαν κάποτε τους στενούς δρόμους του Kazimierz, της παλιάς εβραϊκής συνοικίας, που έγινε γνωστή διεθνώς από την ταινία η “Λίστα του Σίντλερ” του Σπίλμπεργκ.

Κρακοβία: Μια πόλη έργο τέχνης! - Εικόνα 11

Σήμερα, η γειτονιά είναι γεμάτη μπαράκια και café ενώ αξίζουν την επίσκεψή σας το Εβραϊκό Μουσείο, το Μουσείο της Παλαιάς Συναγωγής αλλά και το πρωτότυπο Μουσείο Ιαπωνικής Τέχνης και Τεχνολογίας «Μάνγκα».

Κρακοβία: Μια πόλη έργο τέχνης! - Εικόνα 12

Εκτός από μια μεγάλη συλλογή από ιαπωνικά «μάνγκα» (κόμικς), θα δείτε κεραμικά, υφάσματα, ξυλοτυπίες με χιλιάδες αντικείμενα του 19ου και 20ου αιώνα.

Κρακοβία: Μια πόλη έργο τέχνης! - Εικόνα 13

Οι ντόπιοι θα σας πουν και για τα Bary Mleczne. Κυριολεκτικά σημαίνουν “γαλακτοπωλεία” αλλά πρόκειται για ένα είδος καφετέριας που δημιουργήθηκε κατά την κομμουνιστική περίοδο για να προσφέρει οικονομικό φαγητό στους εργάτες που δεν είχαν καντίνα στη δουλειά τους.

Κρακοβία: Μια πόλη έργο τέχνης! - Εικόνα 14

Οι ντόπιοι τα λατρεύουν γιατί εκεί μπορούν να απολαύσουν τα αγαπημένα τους pierogi (τηγανιτά γεμιστά πιτάκια) και kielbaski (λουκάνικα) μακριά από τα τουριστικά μαγαζιά.

Κρακοβία: Μια πόλη έργο τέχνης! - Εικόνα 15

Από τις καλύτερες επιλογές το Flisak στην οδό Kosciuszki 1 για παραδοσιακά pierogi γεμιστά με τυρί και πουρέ πατάτας, το Blue Nyska, το μπλε βαν που σερβίρει kielbaski στην οδό Grzegorzecka.

Κρακοβία: Μια πόλη έργο τέχνης! - Εικόνα 16

Κρακοβία: Μια πόλη έργο τέχνης! - Εικόνα 0

Κρακοβία: Μια πόλη έργο τέχνης! - Εικόνα 17

Κρακοβία: Μια πόλη έργο τέχνης! - Εικόνα 18

Η Κρακοβία είναι μια πόλη.. έργο τέχνης!

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ