-

Ξενοδοχείο στη Χαλκιδική σερβίρει πιάτα των αγαπημένων θεών του Ολύμπου

Ελληνες

Ένα ξενοδοχείο στη Χαλκιδική προσφέρει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία, η οποία συνδυάζει την ιστορία και την παράδοση της Ελλάδας.

Οι επισκέπτες μπορούν να γευματίσουν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, φορώντας παραδοσιακές φορεσιές και απολαμβάνοντας αυθεντικές γεύσεις από κάθε εποχή.

Η φιλοσοφία του ξενοδοχείου είναι ότι η γαστρονομία είναι ένας τρόπος να γνωρίσει κανείς την ιστορία και τον πολιτισμό μιας χώρας.

Η προσφορά αυτή έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων τουριστών, κυρίως Γερμανών, Άγγλων και Γάλλων, οι οποίοι έχουν κάνει προκρατήσεις για την επόμενη τουριστική σεζόν.

Η φιλοσοφία, όπως εξηγεί η υπεύθυνη του ξενοδοχείου, βασίζεται στο ότι όποιος ταξιδεύει στην Ελλάδα δεν έρχεται μόνο για την πλούσια ιστορία της χώρας, αλλά και για τη γαστρονομική και την οινική παράδοση αιώνων.

«Θέλουμε να παρέχουμε σε όλους μια ολοκληρωμένη εμπειρία αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας, να γευματίσουν και να δοκιμάσουν κάτι πολύ ξεχωριστό, που θα τους συντροφεύει ως ανάμνηση όλο τον χειμώνα και θα γίνουν πρωταγωνιστές σε ένα κομμάτι ιστορίας μέσω της κουζίνας μας» σημειώνει η Μαριάννα Πουρνάρη.

Τα αγαπημένα πιάτα των θεών του Ολύμπου και το γλυκό του Αχιλλέα

«Ιχθύες τηγάνου με σινήπι» και «πλατύ ερίφιο και κοπτοπλακούντες» είναι δύο από τα πιάτα (ορεκτικό και κυρίως) από το μενού, που περιλαμβάνει αποκλειστικά συνταγές βασισμένες σε αρχαία κείμενα και μνημεία, όπως του Ομήρου. Με αρχαιοελληνική αμφίεση, οι τουρίστες περιμένουν τα πιάτα τους με άρωμα, χρώμα και γεύση αρχαίας Ελλάδας.

«Ο Διόνυσος ήταν ο θεός της συγκομιδής σταφυλιών, της οινοποιίας και του κρασιού, της γονιμότητας, του θεάτρου και της έκστασης και αυτό προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε. Έχουμε ακόμη και τις δικές μας ετικέτες κρασιών» εξηγεί, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9», η υπεύθυνη Μαριάννα Πουρνάρη. Όπως σημειώνει, στο εστιατόριο σερβίρονται φαγητά που μαγειρεύονταν στην Ελλάδα από το 1100 π.Χ. και έπειτα.

«Ανάλογα με τις περιστάσεις και την οικονομική ευχέρεια του … αρχαίου νοικοκυριού, στο τραπέζι υπήρχαν κρέατα όπως βοδινό, χοιρινό και αρνί. Επίσης, προτιμούσαν πολύ τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα οποία είχαν σε υψηλή ποιότητα αλλά και ποσότητα. Τέλος, έτρωγαν πολλά αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά αλλά και καρπούς και μέλι» περιγράφει.

«Εμείς, βασιζόμενοι σε σύγχρονους μελετητές και ερευνητές έχουμε διαμορφώσει το μενού με βάση όλα όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε για το φαγητό των αρχαίων Ελλήνων, αλλά προσαρμοσμένα στα υλικά, που υπάρχουν σήμερα και με βάση την εποχικότητά τους» συμπληρώνει.

Λιτά βυζαντινά πιάτα σε εστιατόριο – ναό και οι γευστικές αδυναμίες της Θεοδώρας

Η εμπειρία για τους επισκέπτες δεν σταματά στην αρχαία Ελλάδα. Κάνοντας λίγα μόλις βήματα μπορεί κάποιος να μεταπηδήσει στο …Βυζάντιο, σε ένα εστιατόριο που μοιάζει με ναό, με αγιογραφίες στους τοίχους και λιβάνι να αναδύεται στην ατμόσφαιρα. Γύρω από δυο μεγάλες τράπεζες, οι καλεσμένοι δειπνούν σαν βυζαντινοί αυτοκράτορες. Εκεί, το μενού περιλαμβάνει μόνο πιάτα από συνταγές μαγειρικής που βρίσκονται σε κείμενα της βυζαντινής περιόδου- «μημάτα φάγρου μετά φακής» ή «πολύπους μετα πιπέριδος κρομμνύων και πράσων», πιάτα που επέλεγαν επιφανείς του Βυζαντίου.

«Εδώ τα πιάτα είναι πιο απλά. Οι γεύσεις είναι καθαρές και τα υλικά λίγα. Όσο για τον χώρο, που θυμίζει ναό, ήταν όνειρο ζωής του παππού μου Θεόδωρου Πουρνάρη, ο οποίος ασχολούνταν με τη ναοδομία και είχε κατασκευάσει μεγάλο αριθμό εκκλησιών και μοναστηριών στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Θέλησε να βάλει μέσα στο ξενοδοχείο και αυτή την πινελιά και η αγάπη του αποτυπώνεται στη λεπτομέρεια του συγκεκριμένου χώρου με τη βυζαντινή κουζίνα» λέει η κ. Πουρνάρη.

Το ξενοδοχείο προσφέρει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία, η οποία συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη εποχή.

Στο ξενοδοχείο, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν παραδοσιακές συνταγές της δεκαετίας του 1900, καθώς και σύγχρονες ελληνικές γεύσεις.

Η προσφορά αυτή έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων τουριστών, οι οποίοι έχουν κάνει προκρατήσεις για την επόμενη τουριστική σεζόν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ