-

Λευκό Όρος

Ο Γιαπωνέζος Γουιτσίρο Μιούρα ήταν ο πρώτος ορειβάτης που έκανε σκι και κατέκτησε την κορυφή του κόσμου στα 80 του χρόνια και έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο που καταφέρε κάτι τέτοιο.

Το Λευκό Όρος, γνωστό και με την γαλλική ονομασία του Mont Blanc, ανήκει στις Δυτικές Άλπεις και βρίσκεται στα σύνορα Γαλλίας, Ιταλίας και Ελβετία. Σ΄αυτό ανήκει η υψηλότερη κορυφή των Άλπεων (4.808.45 μ., σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση του 2003) και ολόκληρης της Ευρώπης. Λόγω του μεγάλου υψομέτρου του, οι κορυφές του καλύπτονται από χιόνια και παγετώνες. Σε ολόκληρο το Λευκό Όρος είναι κατεσπαρμένα χιονοδρομικά κέντρα (Σαμονί) και κέντρα παραθερισμού, που αποτελούν την κύρια οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Η πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή του Λευκού Όρους έγινε στις 8 Αυγούστου 1786, από τον αλπινιστή οδηγό Ζακ Μπαλμά (1762-1834) και τον γιατρό Μισέλ Πακάρ (1757-1824) και αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για την ορειβασία. Τους δυο γάλλους κέντρισε η πρωτοβουλία του πάμπλουτου ελβετού φυσικού Οράς-Μπενεντίκτ ντε Σοσίρ (1740-1799), ο οποίος είχε καθιερώσει ειδική αμοιβή για τον πρώτο ορειβάτη που θα έφθανε στην κορυφή του Λευκού Όρους. Τον επόμενο χρόνο, ήταν η σειρά του ντε Σοσίρ να κατακτήσει την κορυφή του Λευκού Όρους με την βοήθεια του οδηγού Ζακ Μπαλμά.

Η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο Λευκό Όρος ήταν η γαλλίδα Μαρί Παραντί (1778-1839) το 1808. Σήμερα τουλάχιστον 20.000 ορειβάτες επιχειρούν κάθε χρόνο την ανάβαση του Λευκού Όρους. Θεωρείται μια σχετικά εύκολη διαδρομή, σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκεί να έχει ο ενδιαφερόμενος να είναι καλά εκπαιδευμένος και να αντέχει το υψόμετρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ