-

Μαστίχα: Ευεργετική για την υγεία με 5 τρόπους

Μαστίχα: Ευεργετική για την υγεία με 5 τρόπους

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας είναι γνωστές από την αρχαιότητα ενώ εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται σε φαρμακευτικά σκευάσματα.

Η μαστίχα περιλαμβάνει ουσίες με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση ενώ περιέχει πολυφαινόλες, δηλαδή αντιοξειδωτικές ενώσεις, που προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, στις οποίες οφείλονται ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες, αλλά και η γήρανση του δέρματος.

Τα οφέλη της μαστίχας είναι πολλαπλά:

Προστατεύει την καρδιά. Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Τα αντιοξειδωτικά εκχυλίσματα της μαστίχας προστατεύουν από τις καρδιοπάθειες. Οι πολυφαινόλες της μειώνουν, ακόμα, τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα και αυξάνουν την HDL, την «καλή» χοληστερίνη.

Στοματική υγιεινή. Βοηθά στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφών από τα δόντια και προκαλεί μεγαλύτερη έκκριση σάλιου, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της ανάπτυξης βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα.

Προστατεύει την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αφού παίζει ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Βοηθά στην πέψη, βελτιώνει τα συμπτώματα της δυσπεψίας.

Έχει αντικαρκινική δράση προστατεύοντας από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του πνεύμονα, του προστάτη και του εντέρου, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει.

Αποτελεί ιδανικό φυσικό συντηρητικό για τα τρόφιμα αφού εμποδίζει την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών σε αυτά, όπως η σαλμονέλα και ο σταφυλόκοκκος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ