-

Η μεσογειακή δίαιτα προστατεύει το μέγεθος του εγκεφάλου

Η μεσογειακή δίαιτα προστατεύει το μέγεθος του εγκεφάλου
Δίαιτα
Επιστήμες

Το μέγεθος του εγκεφάλου σχετίζεται με την νοητική ικανότητα του ανθρώπου.

Με το πέρασμα του χρόνου ο εγκέφαλος συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η άνοια στις μεγάλες ηλικίες.

Τα άτομα με καλό μέγεθος εγκεφάλου έχουν και καλύτερη νοητική λειτουργία και στα βαθιά γεράματα.

Η μεσογειακή δίαιτα προστατεύει το μέγεθος του εγκεφάλου

 

Σε μια μελέτη που έγινε στη Σκωτία, μελετήθηκε η πορεία του μεγέθους του εγκεφάλου σε διάστημα 3 ετών, σε σχέση με τις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού.

Η μελέτη αυτή έγινε στο University of Edinburgh, Scotland, United Kingdom και δημοσιεύθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2017 στο περιοδικό Neurology.

Τα 401 άτομα που συμμετείχαν συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που περιγράφουν τις διατροφικές τους συνήθειες, στην αρχή και στο τέλος της μελέτης. Επίσης, τα ίδια άτομα υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου πριν και μετά την τρίχρονη περίοδο παρακολούθησης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που είχαν διατροφή με χαρακτήρα Μεσογειακό, μπόρεσαν και διατήρησαν σταθερό το μέγεθος του εγκεφάλου τους.

Αντίθετα, τα άτομα που είχαν διαφορετικού τύπου διατροφικής συνήθεια υπέστησαν μείωση του όγκου του εγκεφαλικού τους ιστού.

Ενδιαφέρον ήταν το γεγονός, ότι η κατανάλωση πολλών ψαριών και η μειωμένη κατανάλωση κόκκινων κρεάτων, που είναι χαρακτηριστικό της Μεσογειακής Δίαιτας, δεν σχετίστηκαν με όφελος για τον εγκεφαλικό ιστό.

Αυτό σημαίνει ότι άλλα στοιχεία της Μεσογειακής Δίαιτας, πέραν των ψαριών, συνεισφέρουν στην προστασία του μεγέθους του εγκεφάλου. Πιθανόν να συμμετέχουν σε αυτό οι ξηροί καρποί και τα φρούτα.

Περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα στο μέλλον.

Το άρθρο γράφτηκε από τον Ρηγόπουλο Δημήτριο,

Στρατιωτικό Ιατρό, Παθολόγο-Διαβητολόγο

email: dr.rigopoulos@gmail.com, τηλ.: 2107700211, κιν.: 6978543035,

Ιατρείο: Λ. Κηφισίας 30, Αθήνα.

Πηγή: www.smarthealth.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ