-

Μήπως τελικά τα φυτά έχουν μηχανισμούς άμυνας;

Μήπως τελικά τα φυτά έχουν μηχανισμούς άμυνας;
Επιστήμες
Φύση

Τα φυτά γύρω μας μπορεί να φαίνονται σαν παθητικοί οργανισμοί που χρησιμεύουν μόνο για να θρέψουν τα φυτοφάγα ζώα, αλλά ξέρατε ότι τα φυτά είναι πολύ πιο έξυπνα από ό, τι αυτό;

Μήπως τελικά τα φυτά έχουν μηχανισμούς άμυνας;

Κατά τη διάρκεια των χιλιετιών, τα φυτά έχουν εξελιχθεί για να είναι σε θέση να φροντίσουν τον εαυτό τους έναντι ζημιών που προκαλούνται από τη φύση. Μερικά φυτά τα καλύπτουν αγκάθια, άλλα μεταμφιέζονται ως αρπακτικά, και σε μια πρόσφατη μελέτη, έχουν επίσης βρεθεί να παράγουν μια χημική άμυνα ενάντια στα πεινασμένα ζώα που επιτίθονται στα μπουμπούκια τους.

Αυτοί οι κρίνοι-κόμπρα μπορούννα τρομάξουν ακόμη και τα μεγαλύτερα αρπακτικά!

Μήπως τελικά τα φυτά έχουν μηχανισμούς άμυνας? - Εικόνα 1

 

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα δέντρα μπορεί να καταλάβουν αν δέχονται επίθεση από τα ελάφια ή απλά έχουν καταστραφεί από τον άνεμο!

Όταν ένας χορτοφάγος ξεκινά να μαζουλά  μερικά από τα φύλλα τους, αυτά τα δενδρύλλια αρχίζουν να παράγουν στυπτικές τανίνες που απαίσια γεύση τους απωθεί τα φυτοφάγα, και στη συνέχεια τα διώχνει μακριά. Αλλά χωρίς κυριολεκτικά να δουν τι προκαλεί τη ζημιά, πώς αυτά τα φυτά ξέρουν πότε πρέπει να παράγουν τις τανίνες ;

Προφανώς, όταν ένα μπουμπούκι  έχει υποστεί βλάβη, τα δέντρα μπορούν να αισθανθούν το σάλιο του ζώου στην πληγή, η οποία στη συνέχεια θα προκαλούσε μια αντίδραση με τη μορφή της παραγωγής μιας ορμόνη που ονομάζεται σαλικυλικό οξύ. Αυτό στη συνέχεια αυξάνει την ποσότητα των ταννινών σε αυτό το τμήμα του φυτού, ενώ επίσης παράγει αυξητικές ορμόνες για να επιταχύνει την ανάπτυξη του φυτού. Αυτό θα κρατήσει τα ζώα μακριά. Αν το δέντρο δεν ανιχνεύει σάλιο του ζώου, απλά μεγαλώνουν τις αυξητικές ορμόνες αντ ‘αυτού.

Αυτό το ελάφι αγνοεί εντελώς οτι τα φυτά είναι οπλισμένα και έτοιμα να το αποκρούσουν.

Μήπως τελικά τα φυτά έχουν μηχανισμούς άμυνας? - Εικόνα 2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ