-

Κοκορέτσι στον φούρνο και πεντανόστιμη μαγειρίτσα!

Κοκορέτσι στον φούρνο και πεντανόστιμη μαγειρίτσα!
Πάσχα

Αυτές είναι οι συνταγές του Άκη Πετρετζίκη για να μυρίσει το σπίτι μας Πάσχα και να χαρούμε με την οικογένεια μας τις παραδοσιακές μας συνταγές!

Κοκορέτσι στον φούρνο και πεντανόστιμη μαγειρίτσα!

Συστατικά

2 κιλά εντεράκια αρνίσια
50 γρ. ξύδι
αλάτι
1 μπόλια αρνίσιες
1 συκωταριές αρνίσιες με γλυκάδια
3 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. θυμάρι ξερό
2 κ.σ. δεντρολίβανο
1 κ.σ. μπούκοβο
2 κ.σ. ρίγανη
ξύσμα+ χυμό από 2 λεμόνια
πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Πλένουμε πολύ καλά τα εντεράκια μέσα-έξω.
Τα βάζουμε σε λεκάνη με το ξύδι και το αλάτι και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.
Ξεπλένουμε πολύ καλά, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ και φυλάσσουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Παράλληλα βάζουμε σε ένα μπολ την μπόλια με ζεστό τρεχούμενο νερό, ξεπλένουμε καλά και την αφήνουμε στο μπολ με νερό και το χυμό λεμονιού για 30 λεπτά
Στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Πλένουμε καλά τις συκωταριές, τα γλυκάδια και τα κόβουμε σε κομμάτια 4-5 εκ.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ με το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το μπούκοβο, τη ρίγανη, το ξύσμα από 2 λεμόνια και το πιπέρι (αλάτι δεν βάζουμε από την αρχή γιατί θα μας σφίξει το κρέας). Αφήνουμε για 1 ώρα να μαριναριστούν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
Παίρνουμε 2 σούβλες μεταλλικές των 30 εκατοστών.

Περνάμε από τη σούβλα τα κομμάτια τις συκωταριάς εναλλάξ ως εξής: πνευμόνια, καρδιά, συκώτι, γλυκάδια και αλατοπιπερώνουμε.
Παίρνουμε και κόβουμε ένα κομμάτι μπόλιας ώστε να μας καλύψει όλη τη σούβλα και τυλίγουμε ομοιόμορφα από πάνω από το κρέας.
Περνάμε τα εντεράκια και τα τυλίγουμε πάνω από την μπόλια τα σφίγγουμε καλά πάνω στην άκρη της σούβλας (θέλει υπομονή και αρκετό εντεράκι).
Τυλίγουμε με μία λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε σε ένα ταψάκι 30×40 εκ. με σχάρα και ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά.
Ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα και αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά για να πάρει χρώμα.

[συνταγή]

Μαγειρίτσα

Συστατικά

1 συκωταριά αρνίσια (πνευμόνια και εντεράκια)
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο
30 γρ. κονιάκ
1500 ml ζωμό λαχανικών ή νερό με 2 κύβους λαχανικών
5-6 φρέσκα κρεμυδάκια
1/3 ματσάκι άνηθο
1 μαρούλι
100 γρ. ρύζι γλασέ

Για το αυγολέμονο

2 αυγά
χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
¼ κ.γ. αλάτι

Για το σερβίρισμα

πιπέρι
άνηθος

Μέθοδος Εκτέλεσης

Πλένουμε καλά τη συκωταριά, τα πνευμόνια και τα εντεράκια.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με νερό και χυμό από 1 λεμόνι.
Βράζουμε τις συκωταριές και τα εντεράκια για 10 λεπτά.
Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Με ένα μαχαίρι, ψιλοκόβουμε τα συκωταριές και τα εντεράκια σε μικρά κομμάτια 2 εκατοστών.

Σε ένα τηγάνι που έχουμε βάλει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.
Προσθέτουμε τα κομμάτια της συκωταριάς και τα σοτάρουμε και αυτά πολύ καλά για 8-10 λεπτά.
Σβήνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε να εξατμιστεί για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το ζωμό και βράζουμε για 20-30 λεπτά.
Αφού βράσει προσθέτουμε το κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο, τον άνηθο ψιλοκομμένο, το μαρούλι πλυμένο, καθαρισμένο και κομμένο σε χοντρά κομμάτια και τέλος το ρύζι.

Βράζουμε για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο.
Όταν το ρύζι είναι έτοιμο ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Χτυπάμε σε ένα μπολ με σύρμα χειρός τα αυγά με το χυμό και το ξύσμα από 2 λεμόνια και το αλάτι.
Προσθέτουμε λίγο λίγο ζωμό από το φαγητό, ανακατεύουμε να πιάσει θερμοκρασία και έπειτα μεταφέρουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με λίγο άνηθο και πιπέρι.

[συνταγή]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ