-

Μόνο περπάτημα, χωρίς καθόλου δiαıτα: Πόσο πρέπει να περπατάς καθημερινά για να χάσεıς 5 κıλά σε 30 μέρες

Η βόλτα με τα πόδια για αδυνάτισμα αποτελεί έναν από τους πιο ευχάριστους και απλούς τρόπους που μπορείτε να υιοθετήσετε είτε μόνοι σας, είτε με παρέα, προκειμένου να χάσετε κιλά.

Πρόκειται για μια υποτιμημένη μορφή άσκησης που πολλοί άνθρωποι παραμελούν, επηρεασμένοι από προκαταλήψεις και λανθασμένες αντιλήψεις.

Με το γρήγορο περπάτημα, καίτε τον ίδιο αριθμό θερμίδων όπως και με το τζόγκινγκ. Εάν μάλιστα περιλαμβάνει ανηφόρες ή σκάλες, μπορείτε να αυξήσετε την καύση, ενώ θα ενισχύσετε περισσότερο τους γλουτούς και τα πόδια σας. Πάντα καλό είναι να παίρνετε μια ανηφορική διαδρομή, που μπορεί να αυξήσει τις θερμίδες που καίτε μέχρι και 50%.

Μερικά από τα οφέλη του περπατήματος :

Καύση λίπους

Καλύτερη στάση του σώματος

Βελτιωμένη ροή αίματος

Ακολουθούν οι καλύτερες ώρες για περπάτημα:

Νωρίς το πρωί

Ο καλύτερος χρόνος για μια βόλτα είναι το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε το πρωί. Επειδή, το στομάχι θα είναι άδειο από γλυκόζη και θα προσφέρει καλύτερη καύση λίπους. Είναι επίσης η στιγμή που όλοι μας έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή δύναμη και θα πάρουμε τις καλύτερες αποφάσεις.

Λίγο πριν το μεσημεριανό γεύμα

Πηγαίνοντας για περπάτημα πριν από το μεσημεριανό γεύμα είναι πολύ καλύτερα από ότι μετά το φαγητό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι το περπάτημα αποτελεί υπενθύμιση των στόχων υγείας που κάνουμε. Έτσι μας βοηθά να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις, για το φαγητό που επιλέγουμε κατά τη διάρκεια του γεύματος. Είναι πολύ λανθασμένη κίνηση το περπάτημα αμέσως μετά το φαγητό, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση οξέων και δυσπεψία.

Αμέσως μόλις πάτε στο σπίτι από τη δουλειά

Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι μετά από τη δουλειά σας, αφήστε καλύτερα την τηλεόραση και πηγαίνετε για μια βόλτα.

Πόσες θερμίδες χάνουμε με το περπάτημα;

Με το περπάτημα το σώμα μας, απλά αναγκάζεται να καίει κυρίως το λίπος.

Έτσι, όχι μόνο μειώνεται το βάρος του σώματος μας γρήγορα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χαμένου βάρους θα είναι λίπος.

Αυτό σημαίνει ότι η σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, είναι σημαντική για τον έλεγχο του βάρους μας. Αν προσθέσετε 30 λεπτά έντονου (βιαστικού) περπατήματος στην καθημερινή σας ρουτίνα, θα μπορούσατε να κάψετε περίπου 150 περισσότερες θερμίδες την ημέρα.

Για να χάσετε μισό κιλό την εβδομάδα, θα πρέπει γενικά να χάσετε 3.500 θερμίδες ή 500 θερμίδες την ημέρα (500Χ7), δηλαδή 1,5 περίπου ώρα περπάτημα την ημέρα.

Μπορεί να σας φαίνονται λίγες, αλλά οι θερμίδες αυτές καίγονται μόνο από το περπάτημα. Αν ακολουθήσετε και μια υγιεινή διατροφή χωρίς λιπαρά, αναψυκτικά, ζάχαρη και αλάτι τότε θα μπορέσετε να χάσετε ακόμη περισσότερες.

Μπορείτε για παράδειγμα, να προσθέσετε υγιεινά ροφήματα στη διατροφή σας που θα σας δημιουργούν αίσθημα κορεσμού.

Με αυτό τον τρόπο, θα προσέχετε την υγεία σας παράλληλα με το βάρος σας!

Επίσης, αν διαθέτετε διάδρομο μπορείτε να σηκώσετε την κλίση του, ή να περπατήσετε σε ανηφόρα, να ανεβείτε μια σκάλα ή να χρησιμοποιήσετε ένα στέπερ (stepper). Αυτές οι επιλογές, θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε περισσότερους μυς, πράγμα που αυξάνει το μεταβολικό σας ρυθμό.

Αυτό θα σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες ακόμη και όταν βρίσκεστε στην καρέκλα του γραφείου σας. Προσθέστε λοιπόν, κλίση στο περπάτημα σας, έστω για τρεις ημέρες την εβδομάδα και αυξάνετε σταδιακά.

Τα χιλιόμετρα καίνε θερμίδες -βηματόμετρο

Αν καθημερινά σχεδιάζετε να διανύετε τόση απόσταση, με τη βοήθεια ενός μετρητή, θα έχετε απίστευτα αποτελέσματα.

Το βηματόμετρο χρησιμεύει για να παρακολουθείτε τις καθημερινές σας ασκήσεις και αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες να επιτύχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε. Φορέστε το κοντά στα ισχία και αυτό θα μετρήσει τα βήματα που έχετε κάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζετε ακριβώς πόσα βήματα παραπάνω χρειάζεστε για να χάσετε τα κιλά που θέλετε. Οπότε, αν κάνετε 7.000 βήματα ημερησίως και ακόμα δεν χάνετε βάρος, με απλά μαθηματικά θα βρείτε πόσα βήματα πρέπει να προσθέσετε στο περπάτημά σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν 3.000 βήματα το χιλιόμετρο και καίνε συνήθως, 100 θερμίδες.

Ο μετρητής θα μετράει τα βήματα σας και εσείς θα βρείτε πόσες θερμίδες έχετε κάψει:

1 χλμ. = 3000 βήματα / 100 θερμίδες

1 κιλό – 7.000 θερμίδες

1 κιλό στις 2 εβδομάδες = 500 θερμίδες την ημέρα

15.000 βήματα ημερησίως θα σας βοηθήσουν να κάψετε 1 κιλό στις 2 εβδομάδες

30.000 βήματα ημερησίως θα σας βοηθήσουν να κάψετε 2 κιλά στις 2 εβδομάδες

Συμβουλές για περισσότερα χιλιόμετρα:

Μη χρησιμοποιείτε ταξί ή λεωφορείο, αλλά περπατήστε.
Μπορείτε να περπατήσετε με τα παιδιά σας μέχρι το σχολείο.
Παρκάρετε μακριά το αμάξι σας.
Μπορείτε να περπατήσετε από τη δουλειά στο σπίτι ή και το αντίθετο και αν είναι πολύ μακριά σταματήστε με το λεωφορείο στη μέση της διαδρομής.
Χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί του ασανσέρ.

Tα κόλπα των ειδικών:

Αρχίστε πιο χαλαρά: 

Ξεκινήστε το περπάτημα με 3 φορές την εβδομάδα, 15 με 20 λεπτά κάθε φορά και σταδιακά αυξήστε τον ρυθμό. Το καλύτερο είναι να φτάσετε σε ρυθμό όπου θα περπατάτε 30-60 λεπτά κάθε ημέρα και θα καταφέρετε να χάσετε κιλά χωρίς κάποια αυστηρή δίαιτα.

Περπατήστε κάθε φορά 5 λεπτά περισσότερο:

Ξεκινήστε με 5 λεπτά γρήγορο περπάτημα. Αυτά αρκούν για να ρίξουν την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο του αίματος, τα λιπίδια, αλλά και να μειώσουν το στρες. Αυξήστε σταδιακά το χρόνο στα 20-25 λεπτά. Βάλτε περισσότερους μυς στο παιχνίδι, προσθέτοντας κι άλλες κινήσεις, όπως περπάτημα με τα γόνατα ψηλά ή με μικρές κλοτσιές.

Πηγαίνετε για περπάτημα όταν έχει αέρα:

Εάν θέλετε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, εκμεταλλευθείτε τις καιρικές συνθήκες. Όταν βαδίζουμε κόντρα στον άνεμο, προσθέτουμε ένταση στην άσκηση και έτσι καίμε περισσότερες θερμίδες.

Φορέστε τα κατάλληλα παπούτσια:

Το περπάτημα μπορεί να γίνει κυριολεκτικά οπουδήποτε και δεν απαιτεί εξοπλισμό. Με μοναδική εξαίρεση τα παπούτσια! Είναι πολύ σημαντικό να φοράτε πάντα αθλητικά παπούτσια κατάλληλα για περπάτημα, προκειμένου να υποστηρίζεται σωστά το σώμα σου και να μειώνονται οι κραδασμοί.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ