-

Νυχτερινές Κράμπες στα πόδια: Τι είναι και τι μπορείτε να κάνετε;

Τι είναι οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια;

Οι νυκτερινές κράμπες είναι ακούσιες μυικές συσπάσεις που εμφανίζονται στα κάτω άκρα πριν την επέλευση (ή κατά τη διάρκεια) του ύπνου. Οι συσπάσεις τυπικά εμφανίζονται απότομα, διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα (ενίοτε λεπτά) και εξαφανίζονται με το τέντωμα και τις μαλάξεις των προσβεβλημένων μυών.

Συνήθως εντοπίζονται στις γαστροκνημίες (γάμπες), αν και μπορεί να εμφανιστούν στους μυς των άκρων ποδών ή των μηρών. Κατά τη διάρκεια της κράμπας, οι προσβεβλημένοι μυς γίνονται σκληροί, η δε σύσπαση συνοδεύεται από πόνο, ο οποίος ανακουφίζεται με τη λύση της. Ωστόσο, μπορεί να παραμένει ευαισθησία για αρκετές ώρες μετά το επεισόδιο.

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν δυνατούς πόνους από κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια του νυχτερινού τους ύπνου, φαινόμενο που αυξάνεται σε συχνότητα όσο μεγαλώνει ηλικιακά ένα άτομο.

Αν και η ακριβής αιτία για τις κράμπες μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, συνήθως οφείλεται σε μυϊκή κόπωση, αφυδάτωση ή παρατεταμένη ακινησία.

Οι νυχτερινές κράμπες μπορεί επίσης να προκύψουν από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως οι στατίνες, τα στεροειδή και ακόμη και τα αντισυλληπτικά χάπια. Ή μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι έχετε χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, ασβεστίου ή καλίου στο αίμα σας.

Τι μπορείτε να κάνετε για τις νυχτερινές κράμπες στα πόδια

Δοκιμάστε να κάνετε καλές διατάσεις στα πόδια σας προτού πέσετε για ύπνο, ειδικά αν νομίζετε ότι η κόπωση των μυών είναι η αιτία του προβλήματός σας.
Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε σίγουρα επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ και ότι πίνετε άφθονο νερό κάθε μέρα. Όταν τα ούρα σας έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα, τότε είστε καλά ενυδατωμένοι.
Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, με άφθονο ασβέστιο (τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια πολύ καλή επιλογή), μαγνήσιο (αμύγδαλα, ψωμί ολικής αλέσεως και σπανάκι) και κάλιο (κρέας και ψάρια, καθώς και μπανάνες και μπρόκολο).
Σε συνεννόηση με τον γιατρό σας, πάρτε ένα συμπλήρωμα μαγνησίου των 300 milligram.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι κράμπες που σχετίζονται με προβλήματα στην κυκλοφορία ή τον θυρεοειδή αδένα. Έτσι, αν τίποτα δεν φαίνεται να βοηθά και ο πόνος παρεμβαίνει στον ύπνο σας, επισκεφθείτε οπωσδήποτε ένα γιατρό για να κάνετε τις εξετάσεις που θα σας συστήσει.

Πόσο συχνές είναι οι νυχτερινές κράμπες;

Πρόκειται για σχετικά σύνηθες φαινόμενο, το οποίο αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες.  Η συχνότητά του, ωστόσο, αυξάνεται προϊούσης της ηλικίας: περίπου 50% των ατόμων άνω των 50 ετών εμφανίζουν περιστασιακά νυκτερινές κράμπες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα δεν είναι τόσο συχνά ώστε να προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα κατά τον ύπνο.
Πού οφείλονται οι νυκτερινές κράμπες;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η αιτιολογία είναι άγνωστη και οι κράμπες ουσιαστικά αποτελούν μεμονωμένο σύμπτωμα. Καταστάσεις οι οποίες σχετίζονται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης νυκτερινών κραμπών είναι οι ακόλουθες:

Εγκυμοσύνη
Πλατυποδία
Νευρολογικές παθήσεις (μυοπάθειες, νευροπάθειες, ριζοπάθειες, μυελοπάθειες, κ.ά.)
Μεταβολικές διαταραχές (διαβήτης, αλκοολισμός, υποθυρεοειδισμός, νεφρική ανεπάρκεια, κίρρωση ήπατος)
Αφυδάτωση και ηλεκτρολυτικές διαταραχές
Φάρμακα
διουρητικά
σκευάσματα σιδήρου για ενδοφλέβια χορήγηση
ραλοξιφαίνη
οιστρογόνα
τεριπαρατίδη
ναπροξένη

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ