-

Οι μεγαλύτερες τρύπες που υπάρχουν στη γη σε ολόκληρο τον κόσμο

Βαθύτερες τρύπες και σπηλιές στον κόσμο

Η επιφάνεια της Γης είναι καλυμμένη από κορυφές και κοιλάδες που έχουν σχηματιστεί φυσικά εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Υπάρχουν πολλές τρύπες που φτάνουν σε εξαιρετικά βάθη.

Η Τρύπα Κόλα Superdeep Borehole στη χερσόνησο Κόλα της Ρωσίας είναι η βαθύτερη τεχνητή τρύπα που έχει ανοιχτεί ποτέ στη Γη, με βάθος 12,2 χιλιόμετρα. Σκοπός ήταν να σκάψουν ακόμα πιο βαθιά, αλλά το βράχο άρχισε να συμπεριφέρεται παράξενα και ο ήχος του τρυπανιού συνεχιζόταν ακόμα και όταν το τρυπάνι ήταν αδρανές, οδηγώντας στη δεισιδαιμονία ότι η τρύπα είχε σκάψει μέχρι τον κάτω κόσμο.

Ένας τεράστιος κρατήρας φυσικού αερίου στο Τουρκμενιστάν δημιουργήθηκε το 1971 όταν μια ομάδα γεωλόγων που έψαχναν για κοιτάσματα πετρελαίου έπεσαν σε μια τσέπη φυσικού αερίου η οποία κατέρρευσε κάτω από το βάρος του εξοπλισμού τους.

Στην Κίνα, υπάρχει μια σειρά καταβόθρων που ονομάζεται Shenshi cluster. Είναι από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά χαρακτηριστικά στον κόσμο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές τρύπες, το Berkeley Pit στη Μοντάνα. Το Berkeley Pit, ένα ανοιχτό ορυχείο ενός δισεκατομμυρίου τόνων, έκλεισε το 1982 και έκτοτε έχει γεμίσει με νερό με ρυθμό 12 ποδιών ανά έτος. Αυτό έχει προκαλέσει τη διάβρωση του νερού και το σχηματισμό οξέος, το οποίο έχει διαλυθεί στο νερό και έχει γίνει σοβαρός περιβαλλοντικός κίνδυνος.

Ένα τεράστιο σπήλαιο χαραγμένο στο ασβεστολιθικό υπόστρωμα στο Rock Springs του Τέξας φιλοξενεί εκατομμύρια μεξικάνικες νυχτερίδες. Πιστεύεται ότι σχηματίστηκε πριν από χιλιάδες χρόνια όταν μια υπόγεια σπηλιά στο Edwards Plateau έγινε τόσο μεγάλη που η οροφή κατέρρευσε.

Το Chukikamata Copper Mine στη Χιλή είναι το μεγαλύτερο ανοιχτό ορυχείο χαλκού στον κόσμο, και είναι επίσης μία από τις πιο σημαντικές πηγές μολυβδαινίου, το οποίο χρησιμοποιείται σε διάφορα κράματα, λιπάσματα, ιατρικά μηχανήματα και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Mirony Mine, το οποίο μερικές φορές αποκαλείται και Mere Mine, είναι ένα ανοιχτό ορυχείο διαμαντιών που βρίσκεται κοντά στην πόλη Mirni στην περιοχή Saka Republic της Σιβηρίας και της Ρωσίας. Έκλεισε το 2001 όταν το κόστος συνέχισε να ξεπερνά τα έσοδα.

Η κατάθλιψη Κατάρ είναι μια τεράστια καταβόθρα στο βορειοδυτικό τμήμα της Αιγύπτου που σχηματίστηκε εδώ και χιλιάδες χρόνια από την αποσαθρωση του αλατιού και την διάβρωση από τον άνεμο.

Το Bertha Rogers Gas Well είναι η βαθύτερη τρύπα που έχει ανοιχτεί ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες, με βάθος 31.441 πόδια.

Το Kina Cave στο Upkazia της Γεωργίας είναι το βαθύτερο σπήλαιο που γνωρίζουμε, με βάθος περίπου 7.200 πόδια.

Sauri Sarinama

Το Sauri Sarinama είναι μια βουνοκορφή στη νοτιοδυτική πολιτεία Bolivar της Βενεζουέλας, στα σύνορα με τη Βραζιλία. Έχει τέσσερις μεγάλες καταβόθρες και ένα μοναδικό περιβάλλον με δάσος στη βάση της και έναν αριθμό ειδών ζώων που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν την αιτία των καταβόθρων, ένα υπόγειο ποτάμι που ρέει κάτω από το βουνό και εδώ και αιώνες έχει σμιλέψει το βράχο από μέσα.

Ice Cube Neutrino Observatory

Το Ice Cube Neutrino Observatory στην Ανταρκτική αποτελείται από 60 modules αισθητήρων που έχουν χαμηλώσει σε βάθη μεταξύ 4.700 και 8.000 ποδιών το καθένα.

Το Ice Neutrino Observatory σχεδιάστηκε για να ανιχνεύσει εξαιρετικά σπάνιες σωματιδιακές που αλληλεπιδρούν σπάνια με άλλα σωματίδια. Τον Φεβρουάριο του 2021, οι ερευνητές ανακάλυψαν σωματίδια που πιστεύεται ότι εκπέμφθηκαν κατά τη διάρκεια ενός γεγονότος διάσπασης παλιρροιακής έλξης.

Συμπέρασμα

Οι βαθιές τρύπες και σπηλιές είναι φυσικά και τεχνητά θαύματα που μας δείχνουν την ποικιλομορφία και την ομορφιά του πλανήτη μας. Μας διδάσκουν επίσης για τη γεωλογία και την ιστορία της Γης, και μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο γύρω μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ