-

Παλιά κινούμενα σχέδια που έπαιξαν στην ελληνική τηλεόραση

Παλιά κινούμενα σχέδια που έπαιξαν στην ελληνική τηλεόραση (Part 1)
Comics-Anime-Cartoons
Οικογένεια
Παιχνίδια

Σας έχει τύχει να προσπαθείτε να θυμηθείτε πώς λεγόταν εκείνο το παιδικό που βλέπατε μικροί και κανείς δεν θυμάται;

Στο Sarotiko.gr σας νιώθουμε και προσπαθήσαμε να σας διευκολύνουμε όσο καλύτερα μπορούμε…

Παλιά κινούμενα σχέδια που έπαιξαν στην ελληνική τηλεόραση:


Το άρθρο αυτό αποτελεί ένα tribute στις ξένες σειρές κινουμένων σχεδίων που έπαιξαν στο παρελθόν στην ελληνική τηλεόραση.

Κάποιες από αυτές είναι ακόμα γνωστές, κάποιες μπορεί να τις θυμάστε αδρά, ενώ κάποιες ενδέχεται να μην σας θυμίζουν τίποτα. Το σίγουρο είναι ότι, όσοι τις έχετε δει, θα αισθανθείτε μία γλυκιά νοσταλγία για την παιδική σας ηλικία και όσοι δεν τις προλάβατε θα δείτε … τι έβλεπαν οι γονείς σας (και γενικά οι μεγαλύτεροί σας) μικροί.

Οι πληροφορίες που διατίθενται για την κάθε σειρά είναι αρκετά βασικές, καθώς δεν μπορούμε να καλύψουμε επαρκώς κάθε μία από αυτές. Η ομάδα του sarotiko.gr μάζεψε τις πιο ενδεικτικές σειρές από αυτές που είχαμε δει και θυμόμαστε, συγκέντρωσε τις απαραίτητες πληροφορίες για την παρουσίασή τους, και προσέθεσε σε αρκετές από αυτές και μια πιο προσωπική “οπτική” , πάντα με χιουμοριστική διάθεση.

Είναι σίγουρο ότι δεν έχουν καλυφθεί όλες, πώς θα μπορούσαμε άραγε να τις χωρέσουμε όλες σε ένα άρθρο. Αποσκοπούμε όμως στη συνέχιση αυτής της προσπάθειας στο μέλλον, με περισσότερες σειρές και πληροφορίες για το πώς θα τις ξαναβρείτε.

Αν θέλετε να βρείτε μία συγκεκριμένη σειρά και δεν θυμάστε τίποτα για αυτήν, δοκιμάστε να μας πείτε ό,τι μπορείτε να ανακαλέσετε και θα προσπαθήσουμε να την εντοπίσουμε και να την παρουσιάσουμε σε επόμενο άρθρο.

Ξεκινάμε λοιπόν…

Παλιά κινούμενα σχέδια που έπαιξαν στην ελληνική τηλεόραση (Part 1):

Βενιαμίν (Goal)

Παραγωγή: Fuji TV (Nippon Animation)
Ημερομηνία: 1991 – 1992
Επεισόδια: 49

Οι Ιάπωνες το έλεγαν “Moero!Top Striker”.
Οι Άγγλοι το αποκαλούσαν “Burn!Top Striker”.
Οι Γάλλοι το ονόμασαν “L’ecole des champions”.

Στην Ελλάδα, όμως, το μάθαμε ως “Goal” και μας κρατούσε συντροφιά τα πρωινά του Σαββάτου από τη συχνότητα του Star Channel, στα μέσα της δεκαετίας του ΄90.
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει άνδρας γεννημένος τη δεκαετία του ΄80, ο οποίος δεν είχε φάει κόλλημα με το συγκεκριμένο anime.

Η ιστορία περιστρεφόταν γύρο από τον Βενιαμίν ο οποίος έπαιζε ποδόσφαιρο με την ομάδα του και στον δρόμο συναντούσε συχνά αντιπάλους με ξεχωριστές ικανότητες.

Χαρακτηριστικό της σειράς ήταν το διάσημο “Σουτ του Αετού” που προφανώς αποτελούσε μεγάλη υπόθεση και ήταν αυτό που καθόριζε τους περισσότερους αγώνες…

Ο Βενιαμίν έπαιζε τόσο καλή μπάλα που ξεκινούσε από την άμυνα και έτρεχε περνώντας καμιά 30αριά αντιπάλους (?) προτού σουτάρει από τα 50 μέτρα και στείλει τη μπάλα (που είχε πάρει φωτιά από την ταχύτητα) να καρφωθεί στο γάμμα του αντιπάλου, πάντα στο 94′ και αφού το σκορ ήταν 3-3. Και μετά μαζευόμασταν τα πιτσιρίκια να αναπαράγουμε αυτά που βλέπαμε και νιώθαμε σαν το Βύντρα μετά από αποτυχημένη προσπάθεια σέντρας.

Η ερασιτεχνική παιδική ομάδα που αγωνιζόταν, κάποια στιγμή πήρε μέρος σε επίσημο πρωτάθλημα.
Αν και η ομάδα βγήκε δεύτερη, το άστρο και το ταλέντο του Βενιαμίν έλαμψαν!

Jungle Book Shonen Mowgli (Μόγλης – Το Βιβλίο της Ζούγκλας)

Παραγωγή: Nippon Animation
Χώρα: Ιαπωνία
Ημερομηνία: 1989-1990
Επεισόδια: 52

Οι σειρά παρουσίαζε τις περιπέτειες του Μόγλη, ενός αγοριού που είχε μεγαλώσει ανάμεσα σε λύκους και ζούσε στη ζούγκλα της Ινδίας, μη γνωρίζοντας ότι είναι άνθρωπος. Εκτός από την οικογένειά του, έκανε παρέα με τον Μπαλού, την αρκούδα, και τον Μπαγκίρα, τον μαύρο πάνθηρα, που τον συντρόφευαν και τον συμβούλευαν.

Βασικός ανταγωνιστής ήταν ο μοχθηρός τίγρης Σιρχάν, τον οποίο φοβούνταν όλοι στη ζούγκλα και ο οποίος είχε γενικά στο μάτι στο Μόγλη, όπως άλλωστε και στη συλλογή ιστοριών του βραβευμένου με Νόμπελ Άγγλου συγγραφέα Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, στην οποία βασίστηκε η σειρά.

Ρομπέν των Δασών (Robin Hood no Daiboken)

Παραγωγή: Tatsunoko
Χώρα: Ιαπωνία
Ημερομηνία: 1990-1992
Επεισόδια: 52

O γνωστός υπερασπιστής των φτωχών Ρομπέν και οι φίλοι του, μάχονται, όπως και στην original ιστορία, ενάντια στους κακούς άρχοντες της περιοχής και προστατεύουν τους αδύναμους αθώους.

Dragonball

Παραγωγή: Toei Animation
Χώρα: Ιαπωνία
Ημερομηνία: 1986-1989
Επεισόδια: 153

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εισαγωγή. Πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς σειρές παγκοσμίως. Έπαιζε μέχρι τα μέσα του 2000 στον Αντ1, καθηλώνοντας μικρά και μεγάλα αγόρια (αλλά και κορίτσια) μπροστά στην τηλεόραση.

Οι χαρακτηριστικοί μακρόσυρτοι διάλογοι που παρεμβάλλονταν ανάμεσα στις σκηνές ξύλου, μέχρι να δούμε τον Goku (Σογκόκου τον λέγαμε) να γίνεται Σούπερ Σάγιαν – και μετά Σούπερ Ντούπερ Σάγιαν, και αργότερα πίθηκος – μακραίνοντας ή αλλάζοντας χρώμα στα μαλλιά του ανάλογα με το Επίπεδο Δύναμής του, συζητιούνται ακόμα από τους μικρούς και μεγάλους fans της σειράς…

Sailor Moon (Η Πριγκίπισσα του Φεγγαριού)

Παραγωγή: DiC Entertainment, Optimum Productions
Χώρα: Ιαπωνία
Ημερομηνία: 1992-1997
Επεισόδια: 206

Η σειρά Sailor Moon διηγείται τις περιπέτειες της Usagi “Bunny” Tsukino (Μπάνυ Τσούκινο), ενός κοριτσιού του γυμνασίου, το οποίο μια μέρα συναντά μια γάτα που μπορεί να μιλά. Η γάτα λέει στην Usagi πως είναι μια πολεμίστρια και πρέπει να προστατέψει την γη από το σκοτεινό βασίλειο. Έτσι η Usagi αποκτά τη δύναμη να μεταμορφώνεται στην πολεμίστρια Sailor Moon.

Εκτός από την Usagi στην σειρά εμφανίζονται και άλλες Sailor Senshi πολεμιστές. Η Sailor Άρης, η Sailor Κρόνος – αργότερα Sailor Ερμής, έπειτα εμφανίζεται η Sailor Δίας, καθώς όμως και η Sailor Αφροδίτη. Επίσης ένας άνδρας εμφανίζεται πάντοτε ως Τυxedo Mask (Τσίμπα Μαμόρου)  και σώζει τη Sailor Moon κάθε φορά που έρχεται σε δύσκολη κατάσταση την ώρα της μάχης.

Η συγκεκριμένη σειρά είχε προκαλέσει φρενίτιδα στα κορίτσια της εποχής.

Οι πολεμίστριες του Φεγγαριού κυκλοφορούσαν σε κούκλες, στολές, κασετίνες, πιτζάμες κ.α. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές απορίες που γέννησε η σειρά ήταν η χρησιμότητα του (αδιάφορα) μυστηριώδους μασκοφόρου τύπου που εμφανιζόταν τις πιο κατάλληλες στιγμές, πετούσε ένα τριαντάφυλλο και – κακά τα ψέματα – εξαφανιζόταν χωρίς να κάνει κάτι ιδιαίτερο τις περισσότερες φορές…
(Spoiler: Ο τελευταίος τελικά αποδείχθηκε χαρακτήρας κλειδί για τη σειρά και σύζυγος της Sailor Moon στην προηγούμενη ζωή τους όπου ήταν βασιλιάδες του φεγγαριού, αλλά λίγοι νοιάστηκαν…)

Thundercats

 

 

Παραγωγή: Lorimar Telepictures, Pacific Animation, Rankin/Bass Productions, Telepictures
Χώρα: ΗΠΑ
Ημερομηνία: 1985-1986
Επεισόδια: 130

Επίσης δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για τη συγκεκριμένη σειρά καθώς συνεχίζει να είναι γνωστή μέχρι και σήμερα σε μικρούς και μεγάλους. Πρωταγωνιστής ήταν ο Λάιον-Ο, ο οποίος, με το ξίφος των Οιωνών και ένα μακρόσυρτο “χοοο” τουμπάνιαζε και επανέφερε την τάξη.

Δίπλα του πολεμούσαν ο Πάνθρο, ο Τάιγκα, η Τσιτάρα (μεγάλη αγάπη), δύο πιτσιρίκια που όλο τα αιμχαλώτιζαν και έτρεχαν οι άλλοι να τους σώσουν, ένας γάτος που όλο υπονοούνταν ότι “κάτι ξέρει” αλλά δεν έκανε ποτέ κάτι το ιδιαίτερο, ο Τζάγκα το φάντασμα και άλλοι.

Υπέρτατος κακός ήταν ο πασίγνωστος Μάμρα που – με τη βοήθεια των αρχαίων πνευμάτων του κακού – μεταμορφωνόταν από “ένα σάπιο σώμα” στο Μάμρα τον Παντοτινό. Δυστυχώς η μεταμόρφωσή του δεν επηρέαζε τους άχρηστους υποτακτικούς του, οι οποίοι παρέμεναν σάπιοι σε όλη τη διάρκεια του κάθε επεισοδίου…

Οδύσσεια του Διαστήματος (Ulysses 31)

Παραγωγή: DiC Entertainment
Χώρα: Γαλλία, Ιαπωνία
Ημερομηνία: 1981
Επεισόδια: 26

Ο Oδυσσέας του διαστήματος, ζούσε σε διαστημόπλοιο και έψαχνε την συμπαντική Ιθάκη. Το διαστημόπλοιο ήταν καμια 150 στρέμματα και ζούσαν σε αυτό 3 άτομα και ένα ρομπότ (ο Νονό). Είχε μέσα δάση, πάρκα, ενυδρεία θάλασσες και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς.

Σπορτ Μπίλυ

 

 

Σπορτ Μπίλυ (αγγλικά Sport Billy) ήταν σειρά κινουμένων σχεδίων παραγωγής του 1979, της Filmation Associates και προβλήθηκε αρχικά στην Δυτική Γερμανία. Στη συνέχεια το 1982 στην Αμερική και στο δίκτυο NBC. Αποτελούνταν από 26 επεισόδια χωρισμένα σε δύο σεζόν που προβλήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία, την Αυστρία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Η σειρά είχε να κάνει με τις περιπέτειες του Σπορτ Μπίλλυ, ενός παιδιού που κατάγεται από τον πλανήτη Όλυμπος που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του ήλιου και μοιάζει στη Γη. Το αγαπημένο του σπορ είναι το ποδόσφαιρο. Πάντα έχει μαζί του το κίτρινο βαλιτσάκι του, το οποίο περιέχει διάφορα εργαλεία ανάλογα με τις ανάγκες του Σπορτ Μπίλυ (από ρακέτα του τένις μέχρι αυτοκίνητο).

Ο Σπορτ Μπίλυ πηγαίνει στη Γη με σκοπό να προωθήσει τον αθλητισμό και την ομαδική δουλειά. Θανάσιμη εχθρός του είναι η βασίλισσα Βάντα και ο βοηθός της ο Σάιντ. Η Βάντα έχει σκοπό να καταστρέψει όλα τα αθλήματα στο γαλαξία.

Έχει δύο βοηθούς, τη Λίλυ και το σκύλο του το Γουίλυ. Σε κάθε επεισόδιο ταξιδεύουν στο χρόνο με το διαχρονόπλοιό του που μοιάζει με ρολόι πάνω σε ρουκέτες και σώζει κάποιο άθλημα από τα διαβολικά σχέδια της Βάντα.

Η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις 3 Απριλίου μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 1981 από την ΥΕΝΕΔ. Είχε προβληθεί έκτοτε πάρα πολλές φορές σε επανάληψη τα επόμενα χρόνια. Το τραγούδι των τίτλων ερμήνευσε ο Λάκης Τζορντανέλι.

Bravestarr – Σερίφης του Διαστήματος

 

 

Ο σερίφης του διαστήματος, με το άλογο που μιλούσε, σηκωνόταν στα 2 πόδια, έβγαζε μπαζούκα και κατατρόπωνε τους εχθρούς. Επίσης, αξέχαστες δυνάμεις του σερίφη ήταν:

1. Με τη δύναμη της αρκούδας – γινόταν παντοδύναμος
2. Με τα μάτια του γύπα – έβλεπε στα 30 χιλιόμετρα
3. Με την ταχύτητα του πούμα – έτρεχε με ταχύτητα 16βάλβιδου πειραγμένου αυτοκινήτου.

Καμπαμαρού – (Iga no Kabamaru)

Παραγωγή: Group TAC
Χώρα: Ιαπωνία
Ημερομηνία: 1983-1984
Επεισόδια: 24

Ο Καμπαμαρού (Καγκεμαρού Ιγκάνο) είναι ένας νίντζα, ο οποίος, όταν πεθαίνει ο παππούς του Σάιζο, πηγαίνει στο Τόκιο να ζήσει με την γιαγιά του (δεν είναι πραγματική γιαγιά του, αλλά μία γυναίκα που ήταν πολύ ερωτευμένη όταν ήταν νέα με τον παππού του Καμπαμαρού).

Εκεί θα συναντήσει την μοναδική εγγονή της γιαγιάς (Μάι), θα παλέψει εναντίων του αντίπαλου σχολείου, θα τρέξει σε μαραθώνιο, θα σώσει τον Ινοκίσι, τον φίλο του το αγριογούρουνο από το βουνό, το οποίο το είχαν σε έναν ζωολογικό κήπο στο Τόκιο, θα υποστεί βασανιστήρια από την χοντρή νοσοκόμα και άλλα.

Για τους φίλους της σειράς δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω, καθώς ήδη θα έχουν αρχίσει να σκέφτονται τις κλασικές ατάκες των πρωταγωνιστών. Για τους υπόλοιπους προτείνουμε να δουν τη σειρά με την ελληνική μεταγλώττιση, καθώς πρόκειται για μία από τις πιο πετυχημένες εκδόσεις κατά την ταπεινή μας άποψη, συμπεριλαμβανομένου και της original…

Τάρο ο γιος της δράκαινας (Taro the Dragon Boy/Tatsu no ko Taro)

Παραγωγή: Toei Animation Company, Toei Doga
Χώρα: Ιαπωνία
Ημερομηνία: 1979
Επεισόδια: 1 (Ταινία)

Τεμπέλης και εγωιστής, ο Τάρο ενδιαφέρεται κυρίως για να τρώει, να κοιμάται και να παίζει με τα ζώα. Μια μέρα ένας μάγος εμφανίζεται και του δίνει ένα μαγικό φίλτρο. Με αυτό το φίλτρο αποκτά την δύναμη όσο εκατό ανδρών αλλά μπορεί να την χρησιμοποιήσει μονάχα όταν βοηθάει τους άλλους ανθρώπους.

Μία ταινία που έχει μείνει αξέχαστη με τον τρόπο της σε όσους την έχουν δει. Ο μικρός Τάρο – που του παίρνει 74 λεπτά ταινίας να μάθει να φοράει εσώρουχο – διδάσκεται από τις περιπέτειές του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του να ανακαλύψει τι συνέβη στη μητέρα του, η οποία είχε τιμωρηθεί και μεταμορφωθεί σε δράκαινα επειδή έφαγε 2 ψάρια παραπάνω λόγω εγκυμοσύνης…

Jumaru (Τζουμαρού – Plawres Sanshiro)

Παραγωγή: Asatsu DK, Kaname Production, Toho
Χώρα: Ιαπωνία
Ημερομηνία: 1983-1984
Επεισόδια: 37

To Plawres Sanshiro, γνωστό στους Έλληνες και ως Τζουμαρού αλλά και ως “Ηλεκτρονικός Ιππότης” όπως είχε εμφανιστεί στη VHS μορφή του, είναι μια σειρά ιαπωνικού σχεδίου (anime) της οποίας η παραγωγή χρονολογείται μεταξύ 1983 – 1984 από την εταιρεία Kaname Pro.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται γύρω από ένα αγόρι, τον Sanshiro Sugata, ο οποίος παρά τις βλέψεις του παππού του που θέλει να τον κάνει μεγάλο Judoka (αθλητή του Judo), αυτός έχει θέσει ως σκοπό του να γίνει ο καλύτερος χειριστής Plawres (Plastic Wrestling) σε ολόκληρη την Ιαπωνία.

Έχοντας στο πλευρό του ένα από τα πιο δυνατά plawres, τον Jumaru (Juohmaru είναι η κανονική ονομασία), θα αντιμετωπίσει στα ιαπωνικά τουρνουά Plawres (και όχι μόνο) άλλα αδίστακτα και εξίσου δυνατά Plawres, όπως για παράδειγμα τον Mad Hurricane, τον Blue Hawaii, τον Mosquito (κοινώς “Κουνούπη” – εκ του “ο Κουνούπης”) και τον El Matador (κοινώς “Ταύρο”).

Ένα από τα αποκορυφώματα της σειράς ήταν η μάχη με τον Κερασένιο Βομβαρδιστή – ένα απροσδόκητα ελκυστικό plawres – που διαδραματίστηκε σε ένα σχολείο θηλέων.

He-Man

 

 

Παραγωγή: Filmation
Χώρα: ΗΠΑ
Ημερομηνία: 1983-1985
Επεισόδια: 130

Το intro μιλάει από μόνο του. Ο Άνταμ ήταν ο πρίγκιπας της Ετέρνια που, σε γενικές γραμμές όλοι είχαν για σχετικά ανίκανο, αλλά στην πραγματικότητα, με τη βοήθεια του μαγικού του σπαθιού, μεταμορφωνόταν στον He-Man (και το κατοικίδιό του σε μία πιο σκληρή εκδοχή του) και υπερασπίζονταν το κάστρο (την ειρήνη και το γκλίτερ) από τον σατανικό Σκέλετορ…

Είχε και μια χαμένη αδερφή, τη Σίρα (She-Ra), η οποία (αν και αρχικά με τους κακούς λόγω παραπλάνησης) είχε το δικό της μαγικό σπαθί και υπερασπιζόταν τους μονόκερους και το γκλίτερ του δικού της βασιλείου.

Βαβουροπατάτες

Παραγωγή: DiC Entertainment, Hasbro, Marvel Productions Ltd, Sunbow Productions
Χώρα: ΗΠΑ
Ημερομηνία: 1985
Επεισόδια: 23

Οι Βαβουροπατάτες αποτελούσαν ίσως ένα από τα πιο σπαστικά κινούμενα σχέδια, αλλά δεν μπορούμε να τις παραλείψουμε σε ένα τέτοιο άρθρο.

Πολλή και αδικαιολόγητη χαρά, φαγητό που μιλάει και πολεμάει άλλα φαγητά που μιλάνε, φαγητά που τρώνε φαγητά και γενικά πολύ κακό για το τίποτα…

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Ζωή

Ένα κινούμενο σχέδιο εκπαιδευτικού περιεχομένου, σου μάθαινε για τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος με εκπληκτική ακρίβεια για το είδος του. Οι πρωταγωνιστές ήταν τα ίδια τα κύτταρα του σώματος και οι περιπέτειές τους αποτελούσαν ένα διασκεδαστικό τρόπο για να μάθουν τα παιδιά τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα, τι είναι το DNA, πώς κυκλοφορεί το αίμα, πώς ο εγκέφαλος δίνει τις εντολές και πολλά άλλα.

Jem and the Holograms

Παραγωγή: Sunbow Productions, Hasbro
Χώρα: ΗΠΑ
Ημερομηνία: 1985-1988
Επεισόδια: 65

Η Τζεμ (που την είχαν μπερδέψει πολλοί με την Μπάρμπι λόγω της ελληνικής μετάφρασης κυρίως) και η φίλες της ήταν μυστικά μέλη ενός συγκροτήματος, στο οποίο μεταμορφώνονταν με μαγικό τρόπο και προσπαθούσαν να … κάνουν καριέρα.

Είχαν και εχθρούς, ένα ανταγωνιστικό συγκρότημα, του οποίου τα μέλη ήταν κάτι κακιασμένες που ήθελαν να κλέψουν τα όργανά τους (τα μουσικά) και γενικά να σαμποτάρουν την Τζεμ όσο μπορούσαν.

Οι Περιπέτειες του Τεν Τεν

 

Παραγωγή: Ellipse Programme, Nelvana Limited
Χώρα: Γαλλία, Καναδάς
Ημερομηνία: 1991-1992
Επεισόδια: 39

Ο Τεντέν (Tintin) είναι ήρωας της ομώνυμης σειράς κόμικς του Ερζέ (Hergé, πραγματικό όνομα Ζωρζ Ρεμί). Οι περιπέτειες του (Οι περιπέτειες του Τεντέν, Les Aventures de Tintin) άρχισαν να δημοσιεύονται στις 10 Ιανουαρίου του 1929 στο παιδικό ένθετο Le Petit Vingtième της εφημερίδας Le XXe Siècle (Ο 20ός αιώνας).

Ο Τεντέν είναι ένας Βέλγος δημοσιογράφος, ο οποίος συνέχεια εμπλέκεται σε περίεργες και παράξενες περιπέτειες. Οι φίλοι και οι συνεργάτες του είναι οι ντετέκτιβς Ντυπόν και Ντιπόν, ο Καπετάνιος Χάντοκ, ο καθηγητής Τρύφων Τουρνεζόλ και ο πιστός του σκύλος Μιλού.

Αστυνόμος Σαΐνης (Inspector Gadget)

Παραγωγή: DiC Entertainment
Χώρα: Καναδάς, Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο
Ημερομηνία: 1983-1986
Επεισόδια: 86

Πρόβλημα. Πρόβλημα; Πρόβλημα – Πες μου πώς το λύνεις; – Αστυνόμος Σαΐνης…

Σχέδιο και αίσθημα ευθύνης είχε ο Επιθεωρητής Σαΐνης ή Αστυνόμος Σαΐνης , ο οποίος δεν ήταν και τόσο σαΐνι όσο υποστήριζε το όνομά του αλλά είχε μία πανέξυπνη ανιψιά που φρόντιζε να τον βοηθάει χωρίς να το καταλαβαίνει ο ίδιος ποτέ.

Η πρωταρχική νέμεσις του Σαΐνη ήταν ο Δρ. Claw, ο ηγέτης μιας σατανικής οργάνωσης, γνωστής ως “M.A.D.”

The Twelve Tasks of Asterix (Οι 12 άθλοι του Αστερίξ)

 

 

Παραγωγή: Dargaud Films, Les Productions Rene Goscinny, Studios Idefix
Χώρα: Γαλλία
Ημερομηνία: 1976
Επεισόδια: 1

Αξέχαστες μουσικές, αγαπημένοι ήρωες, αστείες ατάκες και ο λατρεμένος “οδηγός” των πρωταγωνιστών που τους καθοδηγεί από τον ένα άθλο στον άλλο. Ένα από τα κινούμενα σχέδια που δεν θα παλιώσει ποτέ κατά τη γνώμη μου.

Babar: The Movie (Μπαμπάρ: Η Ταινία)

 

 

Παραγωγή: Nelvana, Ellipse Programme
Χώρα: Καναδάς, Γαλλία
Ημερομηνία: 1989
Επεισόδια: 1

Η ταινία με τις περιπέτειες του Μπαμπάρ, του βασιλιά των ελεφάντων. Είχε γίνει και σειρά, αλλά η ταινία αγαπήθηκε ιδιαιτέρως από τα παιδιά εκείνη την εποχή.

Candy Candy

 

Παραγωγή: Toei Animation
Χώρα: Ιαπωνία
Ημερομηνία: 1976-1979

Η σειρά έχει ως κεντρική ηρωίδα της, την Κάντυ Γουάιτ Άρντλεϋ ή χαϊδευτικά Κάντυ, που μεγάλωσε σε ένα ορφανοτροφείο, στο σπίτι Πόνυ, κοντά στη λίμνη Μίσιγκαν των Η.Π.Α. στις αρχές του 20ου αιώνα. Η κοπέλα βρέθηκε όταν ήταν μωρό σ´ένα καλαθάκι, μαζί με τη φίλη της Άννυ, στην είσοδο του ορφανοτροφείου από την κυρία Πόνυ και την αδελφή Μαρία, μια κρύα νύχτα του χειμώνα. Θα ονομαστεί Κάντυ επειδή δίπλα της θα βρεθεί μια κούκλα που απάνω έχει την λέξη “Candy” γραμμένη με κόκκινο και θα πάρει το επώνυμό της από το χιόνι που την έσωσαν.

Καθ´όλη τη διάρκεια της σειράς το ορφανοτροφείο της κυρίας Πόνυ ή όπως ονομάζεται «Το Σπίτι του Μικρού Αλόγου», αποτελεί πόλο έλξης για την Κάντυ. Χωρίς οικογένεια, το ορφανοτροφείο θεωρείται το πατρικό σπίτι της Κάντυ, και οι αξίες που πήρε από τους ανθρώπους που την μεγάλωσαν είναι σημείο αναφοράς για κάθε απόφαση και πράξη στη μετέπειτα ζωή της. Μετά από κάθε περιπέτεια, η Κάντυ επιστρέφει στο Σπίτι του Μικρού Αλόγου, όπου η παρουσία της κυρίας Πόνυ και της αδελφής Μαρίας, καθώς και οι λόφοι και η φύση που το περιτριγυρίζουν της επιτρέπουν να νιώσει ασφάλεια και να αναθεωρήσει.

Η σειρά ήταν αρκετά δραματική, από ότι συμπεραίνουμε από τις εντυπώσεις όσων το παρακολούθησαν μέχρι τέλους. Περιελάμβανε επίσης κοινωνικά μηνύματα και ένα μυστήριο που αποκαλυπτόταν στο τέλος, μετά από πολλά επεισόδια και πολύ κλάμα…

Captain Harlock (Κάπτεν Χάρλοκ)

 

Παραγωγή: Toei Animation
Χώρα: Ιαπωνία
Ημερομηνία: 1978-1979
Επεισόδια: 42

Ο Κάπτεν Χάρλοκ είναι ένας ρομάντικος ήρωας, ένας πειρατής του διαστήματος που μάχεται τα ολοκληρωτικά καθεστώτα που βασανίζουν τη γη. Όπως ο ίδιος λέει,δε μάχεται για χάρη κανενός,μόνο για κάτι βαθύ μες τη καρδιά του.

Είναι ευγενικός, ολιγόλογος αλλά παράλληλα επαναστατικός, χωρίς φόβο για τη ζωή του. Μάλιστα τον έχουμε δει να φοράει πολλές φορές ρούχα με το νούμερο 42 τυπωμένο, το οποίο στην ιαπωνική κουλτούρα σχετίζεται με το θάνατο! (Τα νούμερα αν τα προφέρουμε ξεχωριστά ‘four two’ ακούγονται σαν τις λέξεις ‘shi ni’ που σημαίνουν – τί άλλο; – ΘΑΝΑΤΟΣ)

Ο Ματσουμότο, δημιουργός του πειρατή με τη χαρακτηριστική ουλή στο πρόσωπο, μας παρουσιάζει ένα μέλλον όπου η Γη έχει επιτύχει ένα τεράστιο υπερσύγχρονο πολιτισμό που, όμως, αργά και σταθερά υποκύπτει στη απόγνωση η οποία οφείλεται στην ήττα και στην υποταγή στον ξένο εισβολέα. Ο Χάρλοκ εξεγείρεται στη γενική αυτή απάθεια, αρνείται την ήττα και φτιάχνει ένα πλήρωμα εκτός νόμου με το οποίο τολμάει συνεχώς εισβολές κατά των καταπιεστών της Γης. Όλα αυτά πάντα μέσα από την Αρκάντια, το γνωστό διαστημικό του πλοίο με σήμα του τη νεκροκεφαλή.

Captain Planet and the Planeteers (Ο Captain Planet και οι Πλανητομαχητές)

Παραγωγή: Turner Broadcasting System (’90-’93), DiC Entertainment (’90-’93), Hanna-Barbera Productions (’93-’96)
Χώρα: ΗΠΑ
Ημερομηνία: 1990-1996
Επεισόδια: 113

Ο κόσμος βρίσκεται σε κίνδυνο. Η Gaia, το πνεύμα της γης, δεν μπορεί πια να ανεχτεί τη συνεχή καταστροφή του πλανήτη και στέλνει 5 μαγικά δαχτυλίδια σε πέντε ξεχωριστούς νέους, δίνοντας στον καθένα από αυτούς τις δυνάμεις της γης, της φωτιάς, του αέρα, του νερού και … της καρδιάς. Οι πέντε μαζί, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, μπορούν να καλέσουν τον μεγαλύτερο πρωταθλητή της γης, τον Captain Planet, ο οποίος υποστήριζε ότι ‘η δύναμη είναι δική μας’ αλλά πετούσε και έκανε απίστευτα κόλπα, οπότε δεν τον πιστέψαμε ποτέ ιδιαιτέρως…

Saber Rider and the Star Sheriffs (Ο Σερίφης του Διαστήματος και οι Αστρομαχητές / Ο Saber και οι Σερίφηδες του Διαστήματος)

Παραγωγή: Studio Pierrot, World Events Productions
Χώρα: Ιαπωνία
Ημερομηνία: 1987-1988
Επεισόδια: 52

Η σειρά διαδραματίζεται στο μακρινό μέλλον: Η ανθρωπότητα έχει επεκταθεί πέρα της γης και αποικίσει πλανήτες σε ολόκληρο το σύμπαν, δημιουργώντας τα Νέα Σύνορα. Για να προστατευθούν οι έποικοι και να διατηρηθούν οι νόμοι εντός των Νέων Συνόρων, ένας στρατιωτικός οργανισμός, το Αρχηγείο του Ιππικού έπρεπε να δημιουργηθεί. Το Αρχηγείο του Ιππικού διατηρεί μεγάλο όγκου στρατού με αποκλειστικό σκοπό την προστασία των Νέων Συνόρων και εντός του υπάρχει μία ειδική μονάδα γνωστή ως Αστρομαχητές. Οι Αστρομαχητές είναι επίλεκτοι πράκτορες που ερευνούν εγκλήματα και ξεσκεπάζουν δολοπλοκίες εναντίον της ασφάλειας των Νέων Συνόρων.

Ο κύριος αντίπαλος του Αρχηγείου του Ιππικού και των Αστρομαχητών είναι μία εξωγήινη φυλή, γνωστή ως Εισβολείς που εισήλθαν στην διάστασή μας, από την Ζώνη του Ατμού, με σκοπό να την κατακτήσουν. Απαγάγουν ανθρώπους και επιτίθενται με σφοδρότητα στους εποίκους καταστρέφοντας τους οικισμούς και τις πόλεις, με σκοπό την εξόρυξη διάφορων μετάλλων και κρυστάλλων από την επιφάνεια του εδάφους.

Η μοναδική ελπίδα είναι το Ramrod, ένα διαστημόπλοιο που έχει τη δυνατότητα να μετατρέπεται σε παντοδύναμο ρομπότ και μπορεί να αντιμετωπίσει τους Εισβολείς με ίσους όρους.

Σε γενικές γραμμές, ο Saber ήταν ένας πολύ δυνατός και έξυπνος σερίφης του διαστήματος που καβαλούσε ένα μηχανικό άλογο που όλοι μας θέλαμε να αποκτήσουμε. Μαζί με τους Αστρομαχητές έκαναν … ότι κάνουν οι Σερίφηδες των κινουμένων σχεδίων αλλά στο διάστημα. Ταυτόχρονα, έσωζαν στα περισσότερα επεισόδια την Απρίλια, την ξανθιά πριγκίπισσα που κανείς μας δεν κατάλαβε ποτέ τι το ήθελε τελικά το όπλο.

Η σειρά λογοκρίθηκε εν μέρει από την ελληνική τηλεόραση και δεν παρουσίασε επαρκώς το ερωτικό τρίγωνο μεταξύ των πρωταγωνιστών, που με λίγα λόγια είχε ως εξής:

Ο Κεραυνός, πρώην οδηγός αγώνων ταχύτητας αυτοκινήτων και ο νεαρότερος πρωταθλητής στην ιστορία που πλέον πιλοτάρει το Ramrod γούσταρε την Απρίλια, η οποία γούσταρε τον Saber, ο οποίος ήταν προφανώς too cool για να ασχοληθεί με έρωτες.

Τρίτων – Ο Ήρωας της Θάλασσας (Triton of the Sea / Umi no Triton)

Παραγωγή: Toei Animation
Χώρα: Ιαπωνία
Ημερομηνία: 1972
Επεισόδια: 27

Ο Τρίτων ήταν ο τελευταίος επιζών της βυθισμένης πλέον Ατλαντίδας. Έχοντας στα χέρια του το διάσημο Ορειχάλκινο Μαχαίρι, πολεμούσε τον κακό Ποσειδώνα που κατέστρεψε την πατρίδα του. Σύντροφός του η Πίπικο, η μικρή γοργόνα που επίσης επεβίωσε της επίθεσης της οικογένειας του Ποσειδώνα. Μαζί θα ξεπεράσουν αμέτρητες δυσκολίες και περιπέτειες, μέχρι που θα παντρευτούν και θα κάνουν 7 παιδιά.

Η τελική μάχη του Τρίτονα τον βγάζει νικητή αλλά δυστυχώς δεν επιβιώνει. Μετά από τη θυσία του αποφασίστηκε οι άνθρωποι της θάλασσας να διακόψουν την επαφή τους με τους ανθρώπους της στεριάς, για λόγους ασφαλείας και των δύο μεριών.

M.A.S.K.

Παραγωγή: DIC Enterprises
Χώρα: ΗΠΑ
Ημερομηνία: 1985-1986
Επεισόδια: 75

Η ομάδα M.A.S.K. (Mobile Armored Strike Kommand) είναι μία επίλεκτη ομάδα μαχητών με Μάσκες που οδηγούν οχήματα που μεταμορφώνονται. Δουλειά τους είναι να πολεμούν την εγκληματική οργάνωση  V.E.N.O.M. (Vicious Evil Network Of Mayhem), χρησιμοποιώντας τις σούπερ μηχανικές μάσκες τους που τους προσδίδουν ξεχωριστές σούπερ δυνάμεις.

Pingu

 

 

Παραγωγή: Pygos Group
Χώρα: Ελβετία
Ημερομηνία: 1986
Επεισόδια: 104

Η σειρά παρουσίαζε τη ζωή και τις περιπέτειες ενός μικρού πιγκουίνου που αναλάμβανε ευθύνες (όπως το να φροντίζει το μικρό αδερφάκι του) και μεγάλωνε με τη βοήθεια της οικογένειάς του, χωρίς να παραλείπει να κάνει τις σκανταλιές του που μετά προσπαθούσε να κρύψει από τους γονείς του.

Δυστυχώς δεν είναι εφικτό να παρουσιάσουμε όλες τις πηγές από τις οποίες αντλήσαμε πληροφορίες για τη δημιουργία αυτού του άρθρου, μερικές από αυτές όμως είναι οι ακόλουθες: Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3, Πηγή 4, Πηγή 5)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ