-

Ποια η απαγορευμένη διαφήμιση γνωστής αυτοβιομηχανίας (video)

Το να αγοράσεις ένα pick-up και να θεωρείται εκ προοιμίου ως αντικοινωνική πράξη, αυτό φτάνει πλέον στα όρια του παραλογισμού.

Σε έναν κόσμο γεμάτο από political correct αποφάσεις (και προφάσεις) ήταν αναμενόμενο ότι θα φθάναμε και σε αυτό το σημείο.

Όπως μαθαίνουμε, η Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων (ASA) του Ηνωμένου Βασιλείου απαγόρευσε πρόσφατα μια διαφήμιση του Toyota Hilux για την προώθηση της οδήγησης εκτός δρόμου, θεωρώντας την κοινωνικά ανεύθυνη προς το περιβάλλον.

Ενώ το Toyota Hilux, παραμένει το φημισμένο παγκοσμίως αυτοκίνητο για την ανθεκτικότητα και τις εκτός δρόμου δυνατότητές του, η διαφήμισή του αντιμετώπισε πρόβλημα στη Βρετανία.

Η απόφαση της ASA σηματοδοτεί μια σπάνια περίπτωση όπου μια διαφήμιση μπλοκαρίστηκε λόγω έλλειψης κοινωνικής ευθύνης όσον αφορά τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Η Adfree Cities, μια οργάνωση που υποστηρίζει την απομάκρυνση του διαφημιστικού υλικού από τους δημόσιους χώρους, έθεσε το θέμα υπόψη της ASA, εστιάζοντας σε δύο διαφημίσεις από το 2020.

Η πρώτη ήταν ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παρουσίαζε έναν στόλο φορτηγών Hilux να διασχίζει μια κοίτη ποταμού που μοιάζει με την άγρια φύση σε ένα ντοκιμαντέρ φύσης, συνοδευόμενο από μια φωνή που τόνιζε την εκτός δρόμου ικανότητα του φορτηγού με το σλόγκαν “Toyota Hilux. Γεννημένο για να περιπλανιέται”.

Η δεύτερη απαγορευμένη διαφήμιση περιείχε μια αφίσα που απεικόνιζε πολλά από τα pick-up της Toyota να σηκώνουν σκόνη σε ένα περιβάλλον που μοιάζει με έρημο, με τη λεζάντα “Born to Roam”.

Η Toyota υπερασπίστηκε τη στάση της, τονίζοντας την καταλληλότητα του Hilux για απαιτητικά εδάφη και υποστηρίζοντας ότι βιομηχανίες όπως η γεωργία και η δασοκομία απαιτούν πραγματικά τέτοιες εκτός δρόμου ικανότητες.

Επιπλέον, η Toyota ανέφερε ότι τα πλάνα γυρίστηκαν σε ιδιωτική έκταση στη Σλοβενία με την άδεια του ιδιοκτήτη και τόνισε τις προσπάθειές της για ηλεκτροκίνηση των οχημάτων από το 1997 ως απόδειξη της δέσμευσής της για περιβαλλοντική φροντίδα.

Παρά την αναγνώριση της φανταστικής φύσης της σκηνής του βίντεο και της πρόθεσης της Toyota να απευθυνθεί σε πελάτες που χρειάζονται πραγματική χρησιμότητα εκτός δρόμου, η ASA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διαφημίσεις υποστήριζαν τη χρήση των οχημάτων με τρόπο που αγνοούσε τις επιπτώσεις τους στη φύση και το περιβάλλον, οδηγώντας στην απαγόρευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ