-
Ναι, αλλά μην το παρακάνετε.
Όταν η καφεΐνη εισέρχεται στο αίμα σας, μια μικρή ποσότητα από αυτή (συνήθως λιγότερο από το 1%) καταλήγει στο μητρικό γάλα. Η ποσότητα στο γάλα σας κορυφώνεται 1-2 ώρες μετά την κατανάλωση της καφεΐνης.
Δεδομένου ότι το σώμα του νεογέννητου μωρού σας δεν μπορεί εύκολα να απαλλαγεί από την καφεΐνη, αυτή μπορεί να συσσωρευτεί στον οργανισμό του. Περίπου στους τρεις μήνες το μωρό σας θα αρχίσει να επεξεργάζεται την καφεΐνη πιο αποτελεσματικά και με την πάροδο του χρόνου θα γίνει πιο εύκολο για εκείνο να την αποβάλλει.
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης – όχι περισσότερο από 300 mg ανά ημέρα ή ποσότητα ίση με 0.4536 kg καφέ – είναι μια χαρά για τις μαμάδες που θηλάζουν και δεν προκαλεί αλλαγές στη συμπεριφορά των περισσότερων μωρών.
Τούτου λεχθέντος, κάθε μωρό είναι διαφορετικό. Αν το δικό σας φαίνεται να ενοχλείται όταν καταναλώνετε ακόμη και μια μικρή ποσότητα καφεΐνης, ίσως είναι καλύτερα να την αφαιρέσετε από τη διατροφή σας για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι να δείτε αν θα υπάρξει διαφορά.
Ο καφές είναι ένα από αυτά, ασφαλώς. Η ποσότητα της καφεΐνης σε μια μερίδα καφέ διαφέρει, ανάλογα με την ποικιλία του καφέ, τον τρόπο που τον καταναλώνετε και το μέγεθος του φλιτζανιού. Για παράδειγμα, αν και ο espresso περιέχει περισσότερη καφεΐνη, σερβίρεται σε μικρό φλιτζάνι, οπότε μια γεμάτη κούπα καφέ φίλτρου θα σας “προσφέρει” περισσότερη καφεΐνη.
Για να διαχειριστείτε σωστά την πρόσληψη της καφεΐνης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι περιέχεται και σε άλλες πηγές, όπως το τσάι, τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και η σοκολάτα. Η καφεΐνη υπάρχει επίσης σε φυτικά προϊόντα και διάφορα σκευάσματα για τον πονοκέφαλο, το κρύωμα και τις αλλεργίες.
Καλό θα είναι λοιπόν να διαβάζετε τις ετικέτες προσεκτικά.