-

Πρόβλημα στέγης; Θα το λύσει ένα τεχνητό νησί με 35.000 νέα σπίτια

Θαύματα κάνουν οι Δανοί χτίζοντας πάνω στο κύμα: εκτός των άλλων, σχεδιάζουν τώρα να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο συνεχώς πληθυσμό της Κοπεγχάγης δημιουργώντας το Lynetteholmen, στη θάλασσα πολύ κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας τους.

H Koπεγχάγη, πρωτεύουσα της Δανίας, είναι όμορφη πόλη, η αγαπημένη των μετρήσεων που αφορούν την «ποιότητα ζωής» σε μεγάλες πόλεις του κόσμου. Δεν παύει όμως να είναι αξιολάτρευτη και στην πραγματική ζωή. Πολλοί είναι αυτοί που πήγαν εκεί και αβγάτισαν τον πληθυσμό της, μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που δημιουργήθηκε πρόβλημα στέγασης σε μία περιοχή ήδη διάσημη και για το υπέρογκο κόστος στέγασης. Σήμερα η Κοπεγχάγη κατοικείται από 780.000 ανθρώπους, αλλά οι προβλέψεις εγγυώνται μία αύξηση κατά 100.000 άτομα έως το 2025. Το BBC ασχολήθηκε με το θέμα και πρόβαλε τη λύση που βρήκαν οι δανοί πολεοδόμοι ώστε να στεγαστεί όλος αυτός ο κόσμος. Οι αρμόδιοι φορείς στην Κοπεγχάγη πρότειναν την κατασκευή ενός νέου, τεχνητού νησιού, του Lynetteholmen, κοντά στο κέντρο της πόλης: εκεί θα ανεγερθούν 35.000 νέα σπίτια, με το 20% περίπου από αυτά να προορίζονται για ενοικίαση σε προσιτές τιμές, ώστε να βρουν στέγη οι φοιτητές και οι ασθενέστεροι οικονομικά κάτοικοι.

Εκτός από την ανέγερση των συγκροτημάτων κατοικιών, το πρότζεκτ περιλαμβάνει και κατασκευή κοινόχρηστων δημόσιων χώρων υψηλού επιπέδου, με πράσινο, ποδηλατοδρόμους, ακτές προσφερόμενες για κολύμβηση, άσκηση κ.λπ., όλων των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την ύδρευση, την αποχέτευση, την ηλεκτροδότηση, αλλά και των υποδομών σύνδεσης του νησιού με την υπόλοιπη πόλη (νέα γραμμή μετρό, αυτοκινητοδρόμους, κ.ά.) Στα θετικότερα σημεία του σχεδιασμού συγκαταλέγεται η πρόβλεψη των σχεδιαστών ότι η κατασκευή του Lynetteholmen θα μετριάσει τις επιπτώσεις από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της υπερθέρμανσης και της κλιματικής αλλαγής. Η αύξηση της μάζας γης γύρω από την πόλη, λένε, θα βοηθήσει ώστε να αποφευχθούν πλημμύρες στον αστικό ιστό.

Η κατασκευή του νέου νησιού αναμένεται να ξεκινήσει το 2035 και να ολοκληρωθεί το 2070. Το όλο έργο υπολογίζεται ότι θα έχει έναν προϋπολογισμό 3 δισ. δολαρίων και θα χρηματοδοτηθεί από τον Δήμο Κοπεγχάγης και από την κυβέρνηση της Δανίας, αν και συζητείται ήδη η προπώληση γης και κατοικιών ως μέσον άντλησης κεφαλαίων ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με πρόσθετη φορολογία. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι τα τεχνητά νησιά είναι παράδοση για τους Δανούς: μία από τις πιο μοντέρνες συνοικίες της Κοπεγχάγης, η Christianshavn, χτίστηκε τον 17ο αιώνα πάνω σε χιλιάδες ξύλινους πασσάλους, ενώ και πρόσφατα δημιουργήθηκε το νησί Peberholm με σκοπό να στηριχτεί η γέφυρα που ενώνει τη Δανία με τη Σουηδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ