-

Σαλαμίνα: 20χρονος έφαγε ζελεδάκια κάνναβης που αγόρασε στο περίπτερο και κατέληξε στο νοσοκομείο

Επικαιρότητα

Έντονες ζαλάδες και εμετούς εμφάνισε ένας 20χρονος που επισκέφθηκε στις 9 Νοεμβρίου το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας σε άσχημη κατάσταση και με έντονα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης.

Ο 20χρονος είπε στους γιατρούς που τον εξέτασαν ότι νωρίτερα είχε φάει ζελεδάκια κάνναβης με HHC, ένα κανναβιδοειδές που έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία δυο χρόνια και πωλείται τόσο στα ειδικά καταστήματα με προϊόντα κάνναβης, όσο και σε περίπτερα και μίνι μάρκετ.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα που πωλούνται πλέον ελεύθερα έχουν προκαλέσει προβληματισμό στις αρμόδιες Αρχές. Κι αυτό διότι για τον έλεγχό τους απαιτείται μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία χημικής επεξεργασίας, με στόχο να διαπιστωθεί αν η περιεκτικότητά τους σε ενεργή ουσία είναι εντός των περιορισμών που θέτει ο νόμος.

Κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του 20χρονου στο Τζάνειο

Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας χορήγησαν στο νεαρό ενεργό άνθρακα που χρησιμοποιείται ως αντίδοτο για τις περιπτώσεις δηλητηριάσεων από ουσίες που έχουν προσληφθεί από το στόμα. Στα επόμενα 20 λεπτά ο νεαρός άρχισε να αισθάνεται καλύτερα όμως λίγο αργότερα, παραπονέθηκε στους γιατρούς ξανά για έντονη ζαλάδα και εμετούς με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η διακομιδή του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

«Μπορεί τα συγκεκριμένα προϊόντα κάνναβης που πωλούνται ελεύθερα να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε HHC όμως φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί αν καταναλώνονται σε ποσότητες» λέει στο protothema.gr ο Επιμελητής Α του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας, Δημήτρης Μανάρας.

Προβληματισμός για την κατανάλωση βρώσιμων κανναβιδοειδών

Το ζήτημα με τα ακατάλληλα για κατανάλωση βρώσιμα κανναβιδοειδή συνεχίζει να απασχολεί τις αρμόδιες αρχές ασφάλειας τροφίμων σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Η πιο πρόσφατη περίπτωση αφορά τις ιρλανδικές αρχές, οι οποίες είχαν εκδώσει σχετική προειδοποίηση μετά από μια σειρά νοσηλειών πριν από ένα περίπου χρόνο.

Το Εθνικό Γραφείο Κοινωνικής Ένταξης του Εκτελεστικού Υπηρεσιών Υγείας της Ιρλανδίας (HSE) δήλωσε πως ο κίνδυνος αφορά συνθετικά κανναβινοειδή ζελεδάκια και γλυκά που πωλούνται ως προϊόντα κάνναβης, υποκατάστατα της τετραϋδροκανναβινόλης (THC).

Οι νοσηλείες, οι οποίες ευτυχώς ήταν λίγες, φαίνεται να σημειώθηκαν μετά την κατανάλωση ζελεδάκια Jolly Rancher τον Δεκέμβριο του 2022 σε ιρλανδική περιοχή. Ανάλυση από την Forensic Science Ireland βρήκε ότι τα βρώσιμα προϊόντα περιείχαν ουσίες γνωστές ως συνθετικά κανναβινοειδή, χημικές ουσίες που μιμούνται τις επιδράσεις της THC, της κύριας ψυχοδραστικής ένωσης στην κάνναβη, αλλά παράγουν πιο έντονες δυσμενείς επιπτώσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας.

Παρασκευάζονται σε χημικά εργαστήρια

Σύμφωνα με ειδικούς ασφάλειας τροφίμων της Ιρλανδίας, τα βρώσιμα κανναβιδοειδή παρασκευάζονται σε μυστικά εργαστήρια, οπότε το περιεχόμενο και οι ποσότητες των χημικών δεν είναι εγγυημένα. Για παράδειγμα, ορισμένα από τα προϊόντα που κατασχέθηκαν και αναλύθηκαν από την Forensic Science Ireland περιείχαν μόνο συνθετικά κανναβινοειδή και όχι THC, όπως αναγραφόταν στη συσκευασία.

Το ζήτημα με τα βρώσιμα κανναβιδοειδή δεν περιορίζεται μόνο στην Ιρλανδία, αλλά απασχολεί τις αρχές και άλλων χωρών. Έρευνα στις ΗΠΑ κατέγραψε περισσότερες από 7000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις παιδιών κάτω των 6 ετών που έφαγαν βρώσιμα προϊόντα με μαριχουάνα που έμοιαζαν με κανονικά γλυκίσματα. Στην Αγγλία έχουν επίσης σημειωθεί αντίστοιχα περιστατικά, ενώ το 2022 η φοιτήτρια νομικής Damilola Olakanmi, 23 ετών, πέθανε αφού έφαγε ένα ζελεδάκι κάνναβης.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ