Η κολοκύθα είναι από τα λίγα λαχανικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γλυκές και αλμυρές συνταγές. Η σάρκα της είναι νόστιμη με ιδιαίτερη γλύκα και η διατροφική της αξία αναμφίβολη με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή όπου οφείλει και το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα της, βιταμίνες, πρωτεϊνη και λιπαρά οξέα.
Το όνομά της στα αγγλικά (pumpkin) προέρχεται από την ελληνική λέξη “πεπόνι” μετά από “ταξιδι” της στην Αγγλία και τη Γαλλία.
Σαλάτα ζεστή με κολοκύθα, ρεβίθια και σάλτσα από ταχίνι
H κολοκύθα είναι συνηθισμένο λαχανικό στην Ελλάδα, την συναντάμε το φθινόπωρο και χρησιμοποείται ιδιαίτερα σε πίτες αλλά και σούπες. Η χρήση της μπορεί να επεκταθεί σε ντιπς, συνοδευτικό με άλλα λαχανικά, πιλάφια και ριζότο, πουρέ, με ποικιλία καυτερών ή μη μπαχαρικών (όπως τζίντζερ, τσίλι, κύμινο κλπ) αλλά και γλυκά του κουταλιού και γλυκά.
Προέρχεται από την Αμερικάνικη Ήπειρο και την χρησιμοποιούσαν πολύ και οι ‘Ινδιάνοι” στην διατροφή τους.
30 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης
Οικογενειακή
Μερίδα/ες
1
Βαθμός Δυσκολίας
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κολοκύθα με το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Αδειάζουμε σε ένα ταψάκι και ψήνουμε στο φούρνο για 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
- Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Για το dressing
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο με το λεμόνι. Προσθέτουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το νερό, το ελαιόλαδο ανακατεύοντας και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Θα χρειαστεί ίσως λίγο επιπλέον νερό.
- Για να συναρμολογήσουμε τη σαλάτα ανακατεύουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε.
Photo credit: G. Drakopoulos – Food Styling: T. Webb
πηγή