-

Σημάδια που εμφανίζουν τα μάτια μας όταν έχουμε πρόβλημα με την υγεία μας

12 σημάδια που εμφανίζουν τα μάτια μας όταν έχουμε πρόβλημα με την υγεία μας

Κάποια στιγμή της ζωής μας, όλοι νιώσαμε μια δυσάρεστη αίσθηση στα μάτια. Για τους περισσότερους, ένας καλός ύπνος και λίγη ξεκούραση, είναι αρκετά ώστε να επανέλθει η όραση και να εξαφανιστούν τα ενοχλητικά συμπτώματα.

12 σημάδια που εμφανίζουν τα μάτια μας όταν έχουμε πρόβλημα με την υγεία μας

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που δεν μπορούν και δεν πρέπει να αγνοηθούν.

#1 Λευκές κηλίδες στον κερατοειδή του ματιού12 σημάδια που εμφανίζουν τα μάτια μας όταν έχουμε πρόβλημα με την υγεία μας - Εικόνα 1

© depositphotos

Αυτό είναι κάτι αρκετά κοινό στους ανθρώπους που φορούν φακούς επαφής και μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης του κερατοειδούς. Ακόμη και μικροί τραυματισμοί των ματιών που προκαλούνται από χρήση φακών επαφής, μπορεί να οδηγήσουν σε μια τέτοια λοίμωξη και στη συνέχεια σε έλκος κερατοειδούς.

Οι άνθρωποι που φορούν φακούς με ληγμένη διάρκεια ζωής ή καθημερινά, για μεγάλο χρονικό διάστημα (συμπεριλαμβανομένης της διάρκεια της νύχτας), κινδυνεύουν περισσότερο.

#2 Λευκός κύκλος γύρω από την ίριδα του ματιού12 σημάδια που εμφανίζουν τα μάτια μας όταν έχουμε πρόβλημα με την υγεία μας - Εικόνα 2

© depositphotos

Τις περισσότερες φορές είναι ένα σημάδι γήρανσης και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Αλλά αν είστε μακριά από την ηλικία συνταξιοδότησης, ένας λευκός κύκλος γύρω από την ίριδα, μπορεί να σημαίνει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, που συχνά σημαίνει πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

#3 Κόκκινα μάτια12 σημάδια που εμφανίζουν τα μάτια μας όταν έχουμε πρόβλημα με την υγεία μας - Εικόνα 3

© depositphotos

Τα μάτια μπορεί να γίνουν κόκκινα για διάφορες αιτίες, όπως λόγω ανεπαρκή ύπνου, παρατεταμένης εργασίας ή έκθεσης σε άνεμο και ήλιο. Παρόλα αυτά, αν κοκκινίζουν χωρίς ιδιαίτερο λόγο, μπορεί να είναι ενδείξεις διάφορων ασθενειών όπως αυξημένης ενδοφθάλμιας πίεσης (γλαυκώματος), υψηλής ενδοκρανιακής πίεσης και διαβήτη.

#4 Ξηροφθαλμία12 σημάδια που εμφανίζουν τα μάτια μας όταν έχουμε πρόβλημα με την υγεία μας - Εικόνα 4

© depositphotos

Η ξηροφθαλμία προκαλεί δυσφορία και κνησμό με αποτέλεσμα το τρίψιμο, να βλάπτει το ευαίσθητο δέρμα γύρω από τα μάτια. Αυτό οδηγεί στην χαλάρωση του βλεφάρου και σε ρυτίδες, ενώ αυξάνει την επίδραση του αέρα, καθιστώντας τα μάτια ακόμα ξηρότερα. Η πιο κοινή αιτία φαγούρας των ματιών, είναι η εποχιακή αλλεργία.

Εάν η υπερβολική ξηρότητα συνοδεύεται από αυξημένη ευαισθησία στο φως, αυτό μπορεί να υποδεικνύει το σύνδρομο Σιόγκρεν, μια σπάνια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος.

#5 Άχρωμα στίγματα μπροστά από τα μάτια12 σημάδια που εμφανίζουν τα μάτια μας όταν έχουμε πρόβλημα με την υγεία μας - Εικόνα 5

© depositphotos

Αυτά τα σημάδια είναι ιδιαίτερα ορατά με φόντο τον καθαρό ουρανό, το λευκό χιόνι ή έναν καλά φωτισμένο τοίχο. Κάποιες φορές, όλοι οι άνθρωποι τα παρατηρούν. Ωστόσο, αν ξαφνικά σας συμβαίνει συχνά και εμφανίζονται όλο και περισσότερα, ίσως είναι ένα σημάδι ρωγμής ή αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς.

#6 Πρησμένα κόκκινα μάτια12 σημάδια που εμφανίζουν τα μάτια μας όταν έχουμε πρόβλημα με την υγεία μας - Εικόνα 6

© depositphotos

Αυτό είναι συνέπεια κούρασης και έλλειψης ύπνου, ενώ συχνά θεωρείται σημάδι μόλυνσης. Ένα τέτοιο σύμπτωμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε όσους χρησιμοποιούν φανατικά οφθαλμικές σταγόνες με λευκαντική δράση. Η μακροχρόνια χρήση τους, μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

#7 Κιτρινωπό σημείο κοντά στην ίριδα12 σημάδια που εμφανίζουν τα μάτια μας όταν έχουμε πρόβλημα με την υγεία μας - Εικόνα 7

© depositphotos

Μερικοί άνθρωποι, παρατηρούν μια κιτρινωπή περιοχή ή ένα σημάδι στο λευκό του ματιού που ονομάζεται «pinguecula». Πρόκειται για σημάδι γήρανσης του επιπεφυκότα και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα.

Επιπλέον, η εξέλιξη της νόσου προκαλείται από τις ακτίνες της υπεριώδους ακτινοβολίας. Ως αποτέλεσμα, το σημάδι εμφανίζεται πιο συχνά στους ανθρώπους που περνούν πολύ χρόνο στον ήλιο. Αυτό, μπορεί να συγκριθεί με τον κάλο του δέρματος. Επίσης, αυτό μπορεί να συμβεί από συστηματικό ερεθισμό λόγω αέρα, σκόνης και καπνού. Το σημάδι είναι μια αθώα ανάπτυξης που δεν έχει αρνητική επίδραση στην όραση.

#8 Ακούσια δάκρυα12 σημάδια που εμφανίζουν τα μάτια μας όταν έχουμε πρόβλημα με την υγεία μας - Εικόνα 8

© depositphotos

Ακούγεται παράδοξο, αλλά τα ακούσια δάκρυα μπορεί να είναι σημάδι ξηροφθαλμίας. Έτσι το μάτι προσπαθεί να αντισταθμίσει την έλλειψη υγρασίας. Αυτό το φαινόμενο είναι κοινό σε όσους ξοδεύουν πολύ χρόνο στον υπολογιστή ή μπροστά από την τηλεόραση.

Έγινε ξαφνικά δύσκολο να κλείσετε τα μάτια και να ελέγξετε την δακρύρροιά σας; Αυτό είναι σύμπτωμα της παράλυσης νεύρου, που ελέγχει τους μύες του προσώπου. Μπορεί να είναι μια επιπλοκή μετά από ιογενή λοίμωξη.

#9 Μια μικρή μαύρη κουκκίδα με φόντο κυματιστές γραμμές που τρεμοπαίζουν12 σημάδια που εμφανίζουν τα μάτια μας όταν έχουμε πρόβλημα με την υγεία μας - Εικόνα 9

© depositphotos

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν κακή εγκεφαλική κυκλοφορία. Ωστόσο, κατά κανόνα, οι τελείες που εμφανίζονται και εξαφανίζονται από το οπτικό πεδίο, δείχνουν την αδιαφάνεια (καταστροφή) του υαλοειδούς. Η πιο κοινή αιτία, είναι η γενική γήρανση του σώματος. Ωστόσο, τα άτομα με μεταβολικές διαταραχές όπως διαβήτη, αγγειακές διαταραχές και όσοι κάνουν δίαιτες, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

#10 Εξαφάνιση εικόνας από το οπτικό πεδίο12 σημάδια που εμφανίζουν τα μάτια μας όταν έχουμε πρόβλημα με την υγεία μας - Εικόνα 10

© pixabay

Αν κάποιες φορές παρατηρήσετε πως η εικόνα εξαφανίζεται από συγκεκριμένες περιοχές του οπτικού πεδίου, ίσως είναι σημάδι ημικρανίας του ματιού. Μπορεί να συνοδεύεται από πονοκεφάλους, που οφείλονται σε εγκεφαλικές κυκλοφορικές διαταραχές. Μια ημικρανία ματιού, είναι ακίνδυνη. Δεν υπάρχει ακριβής εξήγηση της εμφάνισής της, όπως επίσης δεν υπάρχουν μέθοδοι θεραπείας.

#11 Θολή όραση12 σημάδια που εμφανίζουν τα μάτια μας όταν έχουμε πρόβλημα με την υγεία μας - Εικόνα 11

© depositphotos

Η μυωπία, δεν είναι ο μόνος λόγος της θολής όρασης. Μπορεί να αποτελεί σημάδι διαβήτη. Αν εκτός από θολή όραση, παρατηρήσετε λάμψη και κύκλους φωτός γύρω από φωτεινές πηγές, μπορεί να έχετε καταρράκτη, μερική ή πλήρη θαμπάδα του φακού του ματιού.

#12 Κίτρινο ασπράδι ματιού12 σημάδια που εμφανίζουν τα μάτια μας όταν έχουμε πρόβλημα με την υγεία μας - Εικόνα 12

© depositphotos

Τις περισσότερες φορές, ο λόγος είναι η μείωση λειτουργικότητας του ήπατος και των χοληφόρων οδών. Το κιτρίνισμα μπορεί να είναι το κύριο σύμπτωμα της ηπατίτιδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ