-

Σπύρος Χρυσικόπουλος: Ο Έλληνας που κολύμπησε από την Ρόδο στο Καστελόριζο σε 64 ώρες χωρίς διακοπή

Σπύρος Χρυσικόπουλος: Κολύμπησε πάνω από 130χλμ και κατάφερε το ακατόρθωτο

Χωρίς να σταματήσει, ο Σπύρος Χρυσικόπουλος κολυμπούσε σχεδόν δυόμιση μέρες μέχρι να φτάσει στο Καστελόριζο από την Ρόδο. Ακόμα και ο ίδιος θεωρούσε πως είναι ακατόρθωτο.

Ένα περίπου χρόνο πριν ο γνωστός Έλληνας κολυμβητής υπερ-αποστάσεων Σπύρος Χρυσικόπουλος κατάφερε έναν απίστευτο άθλο!

Μετά το Ρεκόρ Guinness για τη μεγαλύτερη απόσταση που κολύμπησε ποτέ άνθρωπος σε πισίνα (358.2 χλμ. σε μια εβδομάδα), ο Χρυσικόπουλος κατόρθωσε κάτι που, ακόμη και για τον ίδιον, θεωρούνταν ακατόρθωτο μέχρι εκείνη την στιγμή: Πέρασε κολυμπώντας από τη Ρόδο στο Καστελόριζο, διανύοντας συνολικά 130 χλμ -και πλέον, σε διάστημα περίπου τριών 24ωρων.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα 130 χλμ είναι η θεωρητική απόσταση Ρόδου-Καστελόριζου, σε απόλυτη ευθεία γραμμή. Επομένως, είναι σαφές ότι ο Σπύρος Χρυσικόπουλος στην πραγματικότητα κολύμπησε πολύ παραπάνω από 130 χλμ, γεγονός που καθιστά το εγχείρημά του ακόμη πιο αξιοθαύμαστο -αν όχι αξιοπερίεργο, για τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι η συγκεκριμένη διαδρομή, την οποίαν ο Χρυσικόπουλος είχε θέσει από χρόνια σαν συμβολικό στόχο ζωής, είναι μία από τις δυσκολότερες για κολύμβηση. Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος κολύμπησε στο Αιγαίο, κόντρα στο ισχυρότερο ρεύμα της Μεσογείου και στο πλέον αφιλόξενο περιβάλλον.

Μετά από την επιτυχία του, ο Σπύρος Χρυσικόπουλος δήλωσε ότι «ήταν το πιο δύσκολο εγχείρημα της ζωής μου, αλλά ταυτόχρονα και το πιο σημαντικό.

Κατάφερα να πραγματοποιήσω το μεγάλο μου όνειρο, για το οποίο δούλευα σκληρά επί πολλά χρόνια. Κολύμπησα σε ένα αρκετά αφιλόξενο περιβάλλον, προς το οποίο όμως επέδειξα τον απαιτούμενο σεβασμό».

Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος ξεκίνησε από την Κόκκινη Παραλία, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με προορισμό το Καστελόριζο.

Όταν εν τέλει κατόρθωσε να φτάσει στο απέναντι νησί, ο συνολικός χρόνος που παραμονής του στο νερό ήταν 64 ώρες και 5 λεπτά.

Αυτό σημαίνει πως για κάτι περισσότερο από δυόμιση πλήρη 24ωρα, ο Σπύρος κολυμπούσε στην ανοιχτή θάλασσα, χωρίς καμία στάση για ανάπαυση, χωρίς να έχει καμία απολύτως επαφή με το σκάφος συνοδείας.

Ακόμη και τα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωσή του, την τροφή και το νερό, ο Χρυσικόπουλος τα λάμβανε εξ αποστάσεως, με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού.

Σπύρος Χρυσικόπουλος: Πως κατάφερε αυτόν τον άθλο

Βέβαια, στο σκάφος συνοδείας επέβαινε ο προσωπικός γιατρός του αθλητή, ο χειρουργός ορθοπεδικός Χρήστος Βάσσος, ο οποίος παρακολουθούσε διαρκώς την κατάστασή του. Στο ίδιο σκάφος βρισκόταν επίσης κριτής, ο οποίος και πιστοποίησε την εγκυρότητα του εγχειρήματος.

Η πρώτη μέρα για τον Σπύρο ξεκίνησε με αρκετά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ στη συνέχεια της ημέρας σημειώθηκε σχετική βελτίωση. Αυτό όμως δεν κράτησε για πολύ, καθώς από τις πρώτες βραδινές ώρες ο άνεμος δυνάμωσε και τα κύματα αυξήθηκαν σε μέγεθος και συχνότητα.

Ο άθλος του Χρυσικόπουλου γινόταν όλο και πιο δύσκολος: Εμφανίστηκαν τα πρώτα ίχνη κόπωσης εμφανίστηκαν και το αλμυρό νερό προκάλεσε έντονο πρήξιμο στο πρόσωπό του.

Παρόλα αυτά, εκείνος συνέχισε να κολυμπά απτόητος, με άνετο και σταθερό ρυθμό, καλύπτοντας χιλιόμετρα προς το στόχο του.

Όταν πλέον ξημέρωσε η δεύτερη μέρα, δυστυχώς ο καιρός δεν χαρίστηκε στον Σπύρο, κάτι που επιδείνωσε τη συνολική του κόπωση. Τα κύματα ήταν μεγάλα και η συχνότητά τους ήταν τέτοια που ο Σπύρος κυριολεκτικά πάλευε.

Το δεύτερο βράδυ ήταν ακόμα δυσκολότερο και σχεδόν αποκαρδιωτικό, καθώς τα ρεύματα ωθούσαν το Σπύρο προς τα πίσω.

Η πολλαπλάσια προσπάθεια που έπρεπε να καταβάλει, ενώ ήταν ήδη άυπνος και πρησμένος από το αλάτι, ήταν πραγματικά υπεράνθρωπη.

Όπως ήταν φυσικό, προς στιγμήν, από τη δοκιμασία του Σπύρου επηρεάστηκε το ηθικό ολόκληρης της ομάδας υποστήριξης, η οποία όμως έπρεπε να συνεχίσει την προσπάθεια να παρέχει στον Σπύρο την τροφοδοσία του αλλά και ό,τι χρειαζόταν, ώστε να τον κρατήσει υγιή στο νερό -ακριβώς διότι αυτό ήθελε ο ίδιος. Δεν υπήρχε κανένα περιθώριο λάθους.

Μετά από μια τεράστια μάχη που έδωσε ο Σπύρος με τις καιρικές συνθήκες, επιτέλους ξημέρωσε η τρίτη μέρα, πιο ήπια και πιο ευνοϊκή. Έτσι για λίγες ώρες κατάφερε να κολυμπήσει ήρεμα και με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Το απόγευμα της τρίτης μέρας, στις 18:42 έφτασε στη Ρω και ενώ ο καιρός ξεκίνησε να επιδεινώνεται σημαντικά για ακόμη μία φορά. Κι όμως, ο Σπύρος ξεπέρασε κατά πολύ τα όριά του και στις 22:20 το βράδυ έφτασε στο Καστελόριζο.

Σπύρος Χρυσικόπουλος: Το σημαντικό περιβαλοντολογικό μήνυμα

Πέρα από την επιτυχία ενός σχεδόν ασύλληπτου εγχειρήματος, ο Σπύρος Χρυσικόπουλος δεν έχασε την αφορμή να μεταδώσει ένα μήνυμα περιβαλλοντικής ευθύνης.

Κολυμπώντας στην ανοιχτή θάλασσα, συχνά ο Σπύρος βρίσκεται να κινείται μέσα σε εκτεταμένα τμήματα γεμάτα με απορρίμματα.

Οπότε, συνειδητοποιεί -κάτι που συνέβη και στο Ρόδος-Καστελόριζο- ότι εφόσον ο ίδιος δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει τα σκουπίδια και μπλέκεται σε αυτά, πόσο οδυνηρό είναι για όλα τα θαλάσσια είδη που δεν γνωρίζουν την ύπαρξη των σκουπιδιών και τα κουβαλούν πάνω τους ή χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας τους.

Γι’ αυτό μέσα από τα εγχειρήματά του, ο Σπύρος Χρυσικόπουλος θέλει να μεταδίδει πάντα το μήνυμα ότι όλοι μας έχουμε υποχρέωση να διατηρούμε το περιβάλλον καθαρό και να προστατεύουμε τη θαλάσσια πανίδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρ’ όλες τις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, ο ίδιος μάζευε κάθε ξένο σώμα που συναντούσε στο διάβα του και το παρέδιδε στην ομάδα του στο σκάφος.

Η διάσχιση της απόστασης Ρόδου-Καστελόριζου συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με προσωπική φροντίδα από τον Περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο. Μεγάλος χορηγός του εγχειρήματος ήταν η CUPRA ΤΕΧΝΟΚΑΡ, την οποία εκπροσωπεί ο Σπύρος ως πρεσβευτής.

Την προσπάθεια υποστήριξαν επίσης ο ξενοδοχειακός όμιλος Mitsis Hotels, ο ολοκληρωμένος πάροχος ενέργειας nrg, η Μινέττα Ασφαλιστική, η J.P. MORGAN -ένα από τα κορυφαία παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η Blue Star Ferries και η εταιρεία βαμμένου αλουμινίου Elval Colour.

Παράλληλα, η ιδιωτική εταιρεία ελικοπτέρων Airlift εξασφάλισε την άμεση μεταφορά του Σπύρου στην Αθήνα μετά από την ολοκλήρωση του εγχειρήματος, ώστε να μεταβεί, για καθαρά προληπτικούς λόγους, άμεσα και με ασφάλεια στην γενική κλινική Πειραιώς «Ιπποκράτης», προκειμένου να επιβεβαιωθεί η άριστη κατάσταση της υγείας του.

Επιπλέον, κρίσιμης σημασία ήταν η βοήθεια που παρείχε ο ωκεανογράφος κ. Βασίλης Βερβάτης, μαζί με την ομάδα Φυσικής Ωκεανογραφίας και Αριθμητικών Μοντέλων του Τμήματος Φυσικής, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χάρη στην έρευνα των επιστημόνων, υποδείχθηκε στον Σπύρο η ιδανική ημερομηνία για την έναρξη της προσπάθειας, αλλά και η ενδεδειγμένη πορεία την οποίαν θα έπρεπε να ακολουθήσει προκειμένου να αντεπεξέλθει χωρίς απώλειες στο κόντρα ρεύμα.

Ποιος είναι ο Σπύρος Χρυσικόπουλος

Ο Σπύρος είναι ο μοναδικός εν ενεργεία Έλληνας κολυμβητής υπέρ-αποστάσεων, με πλήθος διεθνών διακρίσεων και μοναδικών επιτευγμάτων.

Αποκορύφωμα της καριέρας του, η συμπερίληψη του ονόματός του στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, καθώς τον Μάιο του 2021 κολύμπησε 358.2 χλμ. σε μια εβδομάδα, στην εσωτερική πισίνα του Ο.Α.Κ.Α.

Ωστόσο, όπως εξομολογείται ο ίδιος, ανέκαθεν προετοιμαζόταν για να αναμετρηθεί με την απόσταση των 130 χλμ. κολυμπώντας από τη Ρόδο στο Καστελόριζο.

Το μεγάλο όνειρό του ήταν η στιγμή που θα τερματίσει στο ακριτικό Καστελόριζο, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητά του και τον υψίστης σημασίας ρόλο που παίζει το συγκεκριμένο ακριτικό σημείο για την Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής του θέσης.

Πηγή: Βασίλης Τσακίρογλου | Πρώτο Θέμα

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ