-

Στο Φως Ψηφιδωτό Που Απεικονίζει Ένα Από Τα Θαύματα Του Ιησού

Το θαύμα του πολλαπλασιασμού των ιχθύων και των άρτων», ένα θαύμα του Ιησού από την Καινή Διαθήκη, φαίνεται πως απεικονίζει περίτεχνο ψηφιδωτό το οποίο βρέθηκε πρόσφατα σε αρχαίο ναό στο Ισραήλ.

Η μοναδική ανακάλυψη έγινε στον αρχαιολογικό χώρο του Ίππου, περίπου ενάμισι χιλιόμετρο ανατολικά από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας, στη λίμνη μεταξύ Συρίας και Ισραήλ. Ο ναός κτίστηκε πριν περίπου 1500 χρόνια και καταστράφηκε από πυρκαγιά τον 7ο αιώνα μ.Χ.

Ανακαλύφθηκε, εν μέρει, πριν από μία δεκαετία και πλέον εκεί έχουν γίνει ολοκληρωμένες ανασκαφικές εργασίες από μια ομάδα του Πανεπιστημίου της Χάιφα. Στο ψηφιδωτό απεικονίζονται, μεταξύ άλλων, δύο ψάρια και πέντε ψωμιά, κάτι που ταιριάζει με την αφήγηση της Καινής Διαθήκης για το συγκεκριμένο θαύμα, όπου ο Ιησούς Χριστός τάισε συνολικά 5.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, το θαύμα συνέβη στη βορειοδυτική πλευρά της Θάλασσας της Γαλιλαίας, εκεί που σήμερα υπάρχει ο Ναός του Πολλαπλασιασμού. Ο Ίππος και η ευρύτερη περιοχή του, ήταν στην ανατολική πλευρά της λίμνης.

Ο Michael Eisenberg, εκ των υπεύθυνων της ανασκαφής, δήλωσε πως πιστεύει ότι η νέα ανακάλυψη δείχνει τον τόπο τέλεσης του θαύματος, ενώ τόνισε πως ο Ναός του Πολλαπλασιασμού έχει ένα ψηφιδωτό που απεικονίζει τέσσερις άρτους και δύο ψάρια, ελαφρώς διαφορετική δηλαδή εικόνα από όσα αναφέρονται στην Καινή Διαθήκη. Αντιθέτως, η νέα ανακάλυψη ταυτίζεται απόλυτα με το κείμενο.

Πηγή: ekklisiaonline.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ