-

Οι 6 τύποι ανθρώπων που λένε τα περισσότερα ψέματα

Οι 6 τύποι ανθρώπων που λένε τα περισσότερα ψέματα
Σχέσεις
Ψυχολογία

Πολλοί άνθρωποι λένε ψέματα, άλλοι πιο συχνά από τους άλλους κι άλλοι πιο σημαντικά από τους υπόλοιπους.

Φαίνεται ότι τα ψέματα που λέει κάποιος, η συχνότητα και η βαρύτητά τους συνδέονται άμεσα με την προσωπικότητά τους.

Οι 6 τύποι ανθρώπων που λένε τα περισσότερα ψέματα

Κάποιοι υπερβάλουν, κάποιοι δεν λένε την αλήθεια και κάποιοι προσπαθούν να προστατέψουν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο με ένα ψέμα. Τα ψέματα μπορεί να είναι αθώα αλλά μπορεί να φέρουν και το τέλος μιας σχέσης φιλικής, εpωτικής ή οικογενειακής. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, εξάλλου, ακόμα κι ένα αθώο ψέμα μπορεί να έχει αρνητικές ή και καταστροφικές συνέπειες όταν προκαλεί κακό σε κάποιον, όταν παραποιεί την πραγματικότητα ή όταν είναι εύκολο να παρεξηγηθεί.

Δεν είναι όλοι οι ψεύτες το ίδιο. Κάποιοι λένε ψέματα παθολογικά και κάποιοι απλά θέλουν να ικανοποιήσουν τους άλλους κρύβοντας την αλήθεια. Ανακάλυψε ποιοι τύποι ανθρώπων λένε τα πιο πολλά ψέματα:

1- Εκείνος που θέλει να τους ευχαριστεί όλους

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν θέλουν να πουν “όχι” για αυτό αναγκάζονται να πουν ψέματα για να μην απογοητεύσουν ή για να μην πληγώσουν τους άλλους. Μια τέτοια συμπεριφορά, βέβαια, όχι μόνο δεν κάνει καλό στους άλλους αλλά δεν κάνει καλό και στους ίδιους αφού γεμίζουν με συναισθήματα θυμού και στεναχώριας ή τύψεων.

2- Εκείνος που λέει ψέματα από συνήθεια

Πιστεύουν ότι είναι πιο εύκολο να πεις ένα ψέμα από το να εξηγήσεις μια παλιά παρεξήγηση ή ένα παλιότερο ψέμα. Αναγκάζονται ουσιαστικά από συνήθεια να συνεχίσουν να λένε ψέματα, πληγώνοντας τόσο τους άλλους όσο και τους εαυτούς τους, αφού τελικά κανείς δεν παίρνει αυτό που θέλει, μια ειλικρινή σχέση με γερές βάσεις.

3- Εκείνος που λέει ψέματα από φόβο

Κάποιες φορές το ψέμα είναι αποτέλεσμα κάποιου φόβου ή κάποιου ανθρώπου που φοβούνται. Εάν, για παράδειγμα, ξέρεις ότι κάτι που έκανες θα εκνευρίσει τον σύντροφό σου απλά λες ψέματα ή αν έχεις ένα δύσκολο αφεντικό, συχνά αποφεύγεις να αναφέρεις πράγματα που θα τον εκνευρίσουν. Πρόκειται για μια καταστροφική κατάσταση για όσους εμπλέκονται αφού πρόκειται για σχέσεις που δεν έχουν μέλλον.

4- Ο “drama queen” χαρακτήρας

Θέλουν να βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο της προσοχής των άλλων κι αν χρειαστεί να πουν ψέματα για να το καταφέρουν αυτό, θα το κάνουν! Τα ψέματα αυτά, μάλιστα, γίνονται επικίνδυνα όταν θέλουν με τα ψέματα να εκμεταλλευτούν καταστάσεις ή να διαχειρίζονται ανθρώπους.

5- Εκείνος που θέλει (πάλι) τον έλεγχο

Βρίσκεται σε μια σχέση (φιλική, οικογενειακή, επαγγελματική, ερωτική) κι αισθάνεται ότι πλέον δεν τον υπολογίζουν ή δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες του. Έτσι, καταφεύγει στο ψέμα για να νιώσει ότι έχει και πάλι τον έλεγχο της κατάστασης. Είναι πιο εύκολο από το να είναι ειλικρινής, αλλά σίγουρα δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τις σχέσεις του.

6- Ο παθολογικός ψεύτης

Οι παθολογικοί ψεύτες δεν έχουν ενσυναίσθηση, οπότε δεν καταλαβαίνουν ότι με το ψέμα τους πληγώνουν τους άλλους ή μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Αντίθετα, νιώθουν ότι κάθε ψέμα τους δίνει ενέργεια και κίνητρα.
Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ