-

Το Έβερεστ, ο Μάριος Γιαννάκου και η Ελληνική σημαία στα 8.848 μέτρα

20

Ο Μάριος Γιαννάκου είναι πάντα έτοιμος για τις πιο δύσκολες προκλήσεις, ειδικά εκείνες που φαίνονται αδύνατες. Η αγάπη του για την υπέρβαση των εμποδίων εκφράζεται στο μότο του: “Ευχαριστώ εκείνους που δεν με πίστεψαν, με δίδαξαν πώς να μετακινώ βουνά. Ευχαριστώ αυτούς που με πίστεψαν, μου έδειξαν πώς να τα ανεβαίνω.”

Τον περασμένο Μάιο, ο Μάριος επιτύχει ακόμη ένα φαινομενικά αδύνατο στόχο, κατακτώντας την κορυφή του Έβερεστ στα 8.848 μέτρα. Ο αθλητής υπεραποστάσεων από τη Δράμα έλαβε μέρος στην αποστολή “Eco Everest Expedition 2023”.

Η ομάδα του ξεκίνησε το ταξίδι της στις αρχές Απριλίου και έφτασε στο υψηλότερο σημείο της γης το πρωί της Παρασκευής 19 Μαΐου. Η τελική ανάβαση ξεκίνησε από το Camp 4 στα 8.000 μέτρα την Πέμπτη 17 Μαΐου, με την ομάδα να αντιμετωπίζει ακραίες συνθήκες, όπως θερμοκρασίες -45°C και απαιτητικό υψόμετρο.

Ο Μάριος Γιαννάκου ήταν ο μοναδικός Έλληνας στην ομάδα και η αποστολή τους είχε και έναν “πράσινο” στόχο: τη διαχείριση των σκουπιδιών στην περιοχή του Έβερεστ, με τον συνολικό όγκο των απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί εκεί να φτάνει τα 10 τόνους.

Πριν την αναχώρησή του για την Ελλάδα, ο Γιαννάκου συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος του παρέδωσε τα λάβαρα του ΓΕΕΘΑ και της ΔΕΠ για να τα καρφώσει στην κορυφή του κόσμου μαζί με την ελληνική σημαία.

Ο ίδιος ο Γιαννάκου δήλωσε: “Το ξημέρωμα της Παρασκευής φτάσαμε στην κορυφή του κόσμου. Θα ήθελα να αφιερώσω αυτήν την επιτυχία στην Ελλάδα και σε όλους τους Έλληνες παγκοσμίως, στην οικογένειά μου, την κοπέλα μου και στον Jason, που δυστυχώς δεν κατάφερε να γυρίσει πίσω.”

Αυτός ο άνθρωπος της περιπέτειας ξεκίνησε ως καταδρομέας στον Ελληνικό Στρατό και μετά τη θητεία του ασχολήθηκε με τους αγώνες αντοχής και υπεραποστάσεων. Έχει διασχίσει 500 χιλιόμετρα στον Αρκτικό Κύκλο, την έρημο Αλ Μαρμούρ στο Ντουμπάι, και τη ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής στην Κόστα Ρίκα, ανάμεσα σε άλλες περιπέτειες.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο Γιαννάκου κατάφερε να ανέβει στον Όλυμπο με την Δραμινή Ελευθερία, άτομο με ειδικές ανάγκες, κάνοντας ένα έργο αγάπης και αφοσίωσης που ξεπερνά τα φυσικά όρια.

Ο Γιαννάκου δεν ήταν πάντα ένας υπεραθλητής. Ως τα 23 του χρόνια, ήταν παχύσαρκος, ζυγίζοντας 145 κιλά και καπνίζοντας τρία πακέτα τσιγάρα την ημέρα. Η αλλαγή στη ζωή του ήρθε μετά από μια περιπέτεια υγείας ενός φίλου του, που τον ώθησε να θέσει νέους στόχους.

 

Παρακολουθήστε τον Μάριο που μιλά για την ζωή του στην ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ