-

Το μυστικό της μακροζωίας από μια γυναίκα 106 ετών – Οδηγίες και συμβουλές

30

Η Katie MacRae, η οποία γιόρτασε τα 106α γενέθλιά της τον περασμένο μήνα, δεν πιστεύει πως υπάρχει κάποιο μυστικό για να ζήσει κανείς τόσο πολύ. Αντίθετα, προτείνει στους ανθρώπους να αξιοποιήσουν κάθε στιγμή της ζωής τους, όπως έκανε και εκείνη.

Η γυναίκα που γεννήθηκε το 1917 λίγο έξω από το Λονδίνο, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, έζησε μια πολύ δραστήρια ζωή. Στα 15 της χρόνια, αποφάσισε να αφήσει το σχολείο και να αρχίσει να εργάζεται ως γραμματέας. Το 1965, με τον σύζυγό της και τον γιο τους, αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία, όπου ζει μέχρι και σήμερα.

Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η MacRae πέρασε 18 χρόνια σε ένα χωριό για συνταξιούχους, και στη συνέχεια μετακόμισε σε μια εγκατάσταση φροντίδας ηλικιωμένων, η οποία διαχειρίζεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Bolton Clarke στο Κουίνσλαντ. Είναι μέλος του Centenarian Club, ο οποίος προσφέρει εκδηλώσεις για τους ενοίκους που έχουν ξεπεράσει τα 100 έτη.

Σε ό,τι αφορά τη συμβουλή που θα έδινε σε όσους επιθυμούν μια μακροζωική ζωή, η 106χρονη τόνισε: “Συμβουλεύω τους ανθρώπους να απολαμβάνουν κάθε στιγμή της ζωής τους, να χαμογελούν και να εκτιμούν ό,τι συναντούν στον δρόμο τους.”

Παρά το γεγονός ότι η γενετική της κληρονομιά και η μη καπνιστική της συνήθεια πιθανόν να συνέβαλαν στη μακροζωία της, ανέφερε επίσης τέσσερις άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής της που την βοήθησαν να διατηρήσει την χαμογελαστή διάθεσή της και να ζήσει σε τόσο μεγάλη ηλικία.

Η MacRae ασχολήθηκε με τον κήπο καθ’ όλη της τη ζωή και το αγάπησε από μικρή ηλικία. Η κηπουρική αποτέλεσε σημαντικό μέρος της ζωής της και ακόμη και στον οίκο φροντίδας ηλικιωμένων όπου διαμένει τώρα, φρόντισε να φυτεύσει όλα τα φυτά, κερδίζοντας τον διαγωνισμό “Best in Grow” για τον Αγγλικό Κήπο του οίκου.

Επιπλέον, η κηπουρική είναι συνήθεια πολλών ανθρώπων στην Οκινάουα, μια περιοχή της Ιαπωνίας όπου οι άνθρωποι ζουν συχνά πάνω από τα 100 χρόνια. Ο ερευνητής Dan Buettner, που ασχολείται με τη μακροζωία, επισημαίνει ότι η κηπουρική είναι ευεργετική, καθώς προωθεί την καθημερινή άσκηση, επιτρέπει την έκθεση στον ήλιο για βιταμίνη D και προσφέρει φρέσκα λαχανικά.

Επιπλέον, η MacRae αναφέρει πως τακτική άσκηση, όπως το παίξιμο των μπόουλς, στο οποίο είναι ενεργή, συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας. Ελπίζει επίσης να δημιουργηθεί ένα χαλάκι για μπόουλς στον τρέχοντα χώρο διαμονής της, προκειμένου να αλληλεπιδρά ακόμη περισσότερο με τους συνοικιακούς. Υπογραμμίζει ότι η τακτική άσκηση, ακόμη και με ελαφριά δραστηριότητα, είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας και της ανεξαρτησίας.

Το τελευταίο σημείο που τονίζει είναι η αξία της εργασίας και της απασχόλησης στη ζωή. Η MacRae εργάστηκε ως γραμματέας για πολλά χρόνια και, αφού συνταξιοδοτήθηκε, συμμετείχε σε επιτροπές και διοργάνωνε δραστηριότητες στο χωριό της. Ενδιαφερόταν επίσης για την ανάπτυξη σχέσεων και την κοινωνική ενσωμάτωση, καθώς πιστεύει ότι αυτά τα στοιχεία συντελούν στην ευτυχία και την μακροζωία.

Ολοκληρώνοντας, η Katie MacRae παρέχει απλές αλλά σημαντικές συμβουλές για μια μακροζωική και ευτυχισμένη ζωή: να αγαπάμε τον κήπο μας, να ασκούμαστε τακτικά, να διατηρούμε μια θετική στάση στη ζωή και να είμαστε κοινωνικά ενεργοί, αξιοποιώντας κάθε στιγμή που μας προσφέρει η ζωή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ