-

Τουρκία: Αρραβωνιάστηκε 13χρονη και τον «κάρφωσαν» τα social media – Ξεκίνησε έρευνα

Επικαιρότητα

Στο στόχαστρο των Αρχών μπήκε μια οικογένεια στο Ικόνιο της Τουρκίας λόγω ενός… αρραβώνα.

Αυτό συνέβη γιατί όπως αναφέρει το haberturk ο αρραβώνας έγινε ανάμεσα σε μια 13χρονη και έναν άνδρα 15 χρόνια μεγαλύτερό της.

Η έρευνα της χωροφυλακής και της Επαρχιακής Διεύθυνσης Οικογενειακών και Κοινωνικών Υπηρεσιών ξεκίνησε καθώς εικόνες του αρραβώνα δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με DHA, η τελετή αρραβώνων που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι στις 7 Δεκεμβρίου καταγράφηκε από τους καλεσμένους με κάμερες κινητών τηλεφώνων.

Στο πλαίσιο της έρευνας η χωροφυλακή πήρε συνέντευξη από την 13χρονη και τον αρραβωνιαστικό της αλλά και μέλη της οικογένειας στο πλαίσιο της έρευνας.

Το 2002, η νόμιμη ηλικία γάμου για τα κορίτσια οριοθετήθηκε σε άνω των 17 ετών, αλλά ο Αστικός Κώδικας επιτρέπει το γάμο στην ηλικία κάτω των 16, με έγκριση δικαστηρίου σε «εξαιρετικές περιστάσεις».

Πριν από ένα χρόνο μία 25χρονη που υποχρεώθηκε να παντρευτεί είδε τους γονείς της και τον «σύζυγό» της να τιμωρούνται με ποινή κάθειρξης από 16 έως 30 χρόνια.

Ο γάμος παιδιών είναι παράνομος στην Τουρκία και τιμωρείται με φυλάκιση για τον άνδρα που παντρεύεται ένα ανήλικο κορίτσι και για τα τρίτα μέρη που σχεδιάζουν το γάμο.
Το 2016, το κυβερνών ισλαμιστικό συντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) προσπάθησε να εισαγάγει νομοθεσία που θα καθιστούσε τον βιασμό ανηλίκων μη τιμωρητέο εάν ο δράστης προσφερόταν να παντρευτεί το θύμα του. Τελικά η διάταξη αποσύρθηκε μετά από δημόσια κατακραυγή εναντίον αυτού που θεωρήθηκε ευρέως ως προσπάθεια «νομιμοποίησης του βιασμού και ενθάρρυνσης των γάμων ανηλίκων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ