-

Τρόποι για να σταματήσεις τις αρνητικές σκέψεις

6 τρόποι για να σταματήσεις τις αρνητικές σκέψεις
Ψυχολογία

Οι αρνητικές σκέψεις δεν προβληματίζουν μόνο τους απαισιόδοξους ή κυνικούς ανθρώπους. Όλοι οι άνθρωποι, είτε βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο είτε μισογεμάτο, κάνουμε αρνητικές σκέψεις, λίγο ή πολύ ανάλογα με τις συνθήκες τις οποίες ζούμε, τις φοβίες ή τις ανασφάλειες μας.

6 τρόποι για να σταματήσεις τις αρνητικές σκέψεις

Τι μπορεί να κάνει κανείς, όμως, όταν μια ενοχλητική «φωνή» μέσα σου σού λέει ότι δεν είσαι αρκετά καλή για να κάνεις τη δουλειά σου ή ότι δεν πρέπει να πάμε στη δουλειά, να φάμε ένα υγιεινό γεύμα κ.α.

Αν νιώθεις ότι άλλα σκέφτεσαι κι άλλα κάνεις τελικά, ότι με λίγα λόγια δεν έχεις εσύ τον έλεγχο της ζωής σου αλλά οι αρνητικές σκέψεις που κάνεις, τότε ανακάλυψε 6 τρόπους για να τις σταματήσεις:

1-Αναγνώρισε τις αρνητικές σκέψεις

Κάποιες φορές πιστεύεις ότι οι αρνητικές σκέψεις είναι η… «φωνή» της λογικής, ενώ στην πραγματικότητα είναι σκέψεις που σου «κόβουν τα φτερά». Ειδικά αν είναι συχνές, μαθαίνεις να ζεις με αυτές χωρίς να τις αναγνωρίζεις και χωρίς να συνειδητοποιείς τα προβλήματα που δημιουργούν.  Σαν πρώτο βήμα, να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και παραδέξου ότι κάνεις αρνητικές σκέψεις. Σκέψου τα προβλήματα που δημιουργούν στην καθημερινότητά σου για να είσαι έτοιμη να τα αντιμετωπίσεις καλύτερα.

2-Κάνε θετικές σκέψεις

Κάθε φορά που «πιάνεις» τον εαυτό σου να κάνει μια αρνητική σκέψη, προσπάθησε να συγκεντρωθείς σε κάτι θετικό για να αλλάξεις τη διάθεσή σου. Όσο πιο πολύ το κάνεις αυτό- ακόμα κι αν δεν το πολύ-πιστεύεις- τόσο πιο πολύ θα συνηθίσεις να βλέπεις και τη θετική πλευρά των πραγμάτων.

3-Άλλαξε το… λεξιλόγιό σου

Κι όμως, οι αρνητικές σκέψεις πάνε πακέτο με συγκεκριμένες λέξεις κι εκφράσεις. Βγάλε από το λεξιλόγιό σου κι από το μυαλό σου λέξεις κι εκφράσεις όπως «δεν μπορώ», «δεν γίνεται» και άλλα τέτοια και αντικατέστησε τα με «θέλω», «χρειάζομαι» κλπ. Αν αλλάξεις αυτή τη μικρή λεπτομέρεια στην καθημερινότητά σου, τόσο πιο πολλές θετικές σκέψεις θα κάνεις.

4-Ποιοι είναι οι στόχοι σου

Μην «τρέφεις» τις αρνητικές σκέψεις με άλλες προσπάθησε κάθε φορά να εστιάζεις όχι στα προβλήματα αλλά στους στόχους σου. Αν για παράδειγμα, φοβάσαι να κάνεις μια παρουσίαση στη δουλειά, μην εστιάσεις στην απόρριψη που μπορεί να νιώσεις αν δεν τα πας καλά αλλά σκέψου ότι στόχος σου είναι η προαγωγή! Έτσι θα μπορέσεις να ελέγξεις περισσότερο το μυαλό σου και τα συναισθήματά σου.

5- Πες τις σκέψεις σου δυνατά

Είναι πολύ απλό. Αν πεις δυνατά αυτό που σκέφτεσαι, το πιο πιθανό είναι να το αποδυναμώσεις και να το απομυθοποιήσεις. Είναι αποτελεσματικό!

6-Συμφιλιώσου με τον εαυτό σου

Πάντα θα μιλάς με τον εαυτό σου κι αυτό είναι κάτι καλό. Καλό είναι να αναγνωρίσεις τις ανασφάλειές σου, να προσπαθήσεις να τις αντιμετωπίσεις και να καταφέρεις τελικά να κάνεις πιο θετικές σκέψεις. Μην προσπαθείς να κλείσεις τα αυτιά σου σε αυτά που σου λέει ο εαυτός σου. Αντίθετα, άκου προσεχτικά και συμφιλιώσου με τις σκέψεις σου.
Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ