-

Βρέθηκε 60 χρόνια μετά: Πρώιμο έργο της Φρίντα Κάλο

Art
Μεξικό
Τότε και Σήμερα

Πρόκειται για τον πίνακα της πρώιμης περιόδου της μεγάλης Μεξικανής ζωγράφου «Το Κοpίτσι με Περιδέραιο» (Nina con Collar), ο οποίος βρέθηκε έπειτα από 60 χρόνια πουλήθηκε.

Είναι ελαιογραφία σε καμβά του 1929 και είναι ένα από τα πρώτα 20 από τα 143 έργα της ζωγράφου, σύμφωνα με τον Άλεξ Στάιν, επικεφαλής του συγκεκριμένου τμήματος του οίκου δημοπρασιών.

Βρέθηκε 60 χρόνια μετά: Πρώιμο έργο της Φρίντα Κάλο

Ένας πίνακας της σπουδαίας Μεξικανής ζωγράφου, Φρίντα Κάλο, που βρέθηκε 60 χρόνια μετά, πουλήθηκε από τους Sotheby’s αντί 1,81 εκατ. δολαρίων, σε δημοπρασία του τμήματος λατινοαμερικανικής τέχνης του οίκου, την περασμένη Τρίτη στη Νέα Υόρκη.

Ο πίνακας απεικονίζει ένα κοpίτσι, το οποίο δεν αποκλείεται να είναι η ίδια η Φρίντα Κάλο.

Η σημαντική ζωγράφος πέθανε σε ηλικία 47 ετών το 1954. Την επόμενη χρονιά, ο σύντροφός της, τοιχογράφος Ντιέγκο Ριβέρα, έδωσε τον πίνακα σε μία από τις βοηθούς που εργαζόταν στο στούντιο της Κάλο και ο πίνακας έμεινε κρεμασμένος στο σπίτι της στην Καλιφόρνια εδώ και 60 χρόνια.

Το έργο ήρθε στο φως, όταν η πρώην βοηθός της Κάλο, που είναι 90 ετών σήμερα και τα στοιχεία της δεν γνωστοποιήθηκαν, επικοινώνησε πέρυσι το καλοκαίρι με τον οίκο Sotheby’s.

Βρέθηκε 60 χρόνια μετά: Πρώιμο έργο της Φρίντα Κάλο

Το ζωγραφικό έργο της Φρίντα Κάλο έχει μεγάλη ζήτηση διεθνώς και οι πίνακές της είναι εξαιρετικά δημοφιλείς σε σύγκριση με τις δημιουργίες άλλων καλλιτεχνών της Λατινικής Αμερικής. Μόλις τον περασμένο Μάιο, πουλήθηκε από τον οίκο Κρίστις άλλος πίνακας της Κάλο, του 1939, για 8.000.000 δολ., ποσό δημοπρασίας ρεκόρ για έργο της.

Επίσης, σε ιδιωτικές διαδικασίες, ο οίκος Sotheby’s έχει πουλήσει έργα της Κάλο έναντι 15 εκατ. δολ. το καθένα, σύμφωνα με τον Νταν Άμπερνεθι, εκπρόσωπο Τύπου του οίκου δημοπρασιών.

Όπως εξήγησε ο Άλεξ Στάιν, ένας από τους λόγους για τους οποίους τα έργα της Κάλο αποτιμώνται τόσο υψηλά στη διεθνή αγορά είναι ότι το Μεξικό για πολλές δεκαετίες είχε επιβάλει απαγόρευση της εξαγωγής τους στο πλαίσιο νομοθεσίας για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Βρέθηκε 60 χρόνια μετά: Πρώιμο έργο της Φρίντα Κάλο

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ