-

“Χείμαρρος” ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Ξέσπασε άσχημα και μέσα σε 3 λεπτά με την απόφαση της υφυπουργού υγείας

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ξέσπασε με την απόφαση που έλαβε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, να καταργήσει την ελεύθερη πρόσβαση αντιγριπικό εμβόλιο, απαιτώντας προηγουμένως ιατρική συνταγή.

Ειδικότερα, η αναπληρώτρια υπουργού Υγείας ουσιαστικά θέλει να καταργήσει την μέχρι τώρα επιτυχημένη πολιτική για την πρόληψη της γρίπης, την ίδια στιγμή που έχει σημάνει συναγερμός για το κοκτέιλ των ιώσεων που περιλαμβάνουν τον κορωνοϊό, τη γρίπη και τον συγκυριακό ιό.

Ο πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, σε βίντεο του στα social media ,αντέδρασε πολύ έντονα.

Έξαλλος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με την απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Npress Media (@npress.gr)

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής ζήτησαν, μεταξύ άλλων, από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας να επαναφέρει την περσινή διάταξη, με βάση την οποία οι πολίτες λάμβαναν το αντιγριπικό εμβόλιο απευθείας από τα φαρμακεία και καταχωρούνταν στην ειδική πλατφόρμα του Μητρώου Εμβολιασμών απευθείας από τους φαρμακοποιούς, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη επίσκεψη σε γιατρό και προσκόμιση ιατρικής συνταγής.

Advertisement

Στη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε η κα Αγαπηδάκη, ορίζεται ότι οι «ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.7610/7-2-2023 εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας με θέμα «Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2023» (ΑΔΑ : 6Γ0465ΦΥΟ-Φ9Τ), δύνανται να εμβολιάζονται κατά της γρίπης από φαρμακοποιό με ιατρική συνταγή», που σημαίνει ότι ο πολίτης υποχρεώνεται να εκταμιεύσει ένα ποσό από την τσέπη του για επίσκεψη στο γιατρό, ώστε να κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Η απόφαση της κας Αγαπηδάκη είναι πραγματικά περίεργη, καθώς η ίδια από τη θέση της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας, πέρυσι, είχε ορίσει τις διαδικασίες για το άνοιγμα του συστήματος, ώστε ο εμβολιασμός να γίνεται χωρίς προηγουμένως να συνταγογραφείται, μια πολιτική που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία για την πρόληψη της γρίπης, και έχει διευκολύνει τους πολίτες από το 2019, γλιτώνοντας δαπάνες και χρόνο.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) έχει εκφράσει την έντονη αντίθεση του και ρωτάει «Τι έχει αλλάξει και: 1ον) Αναστέλλεται ένα επιτυχημένο μέτρο πρόληψης χωρίς να συνυπολογισθεί η ταλαιπωρία των πολιτών να μεταβούν σε κέντρα υγείας ή σε ιδιωτικά ιατρεία, η οικονομική τους επιβάρυνση, ο συνωστισμός και ο αυξημένος φόρτος εργασίας στις κρατικές δομές υγείας. Και 2ον) Τι θα γίνει με τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που θα ταλαιπωρηθούν για την δωρεάν συνταγογράφηση και τη διενέργεια των εμβολιασμών, ιδίως υπό το πρίσμα της ενδεχόμενης αύξησης των λοιμώξεων του αναπνευστικού στις εν λόγω περιοχές».

Η ανακοίνωση του υπουργείου, μετά την αντίδραση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, η οποία αναφέρει πως το αντιγριπικό εμβόλιο από αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει να χορηγείται δωρεάν προς τους Έλληνες πολίτες, ενώ μέχρι τότε απαιτείται συνταγογράφηση.

Αποκλειστικά με συνταγή γιατρού θα χορηγούνται, ωστόσο, τα δύο νέα αντιγριπικά εμβόλια που εντάχθηκαν φέτος για πρώτη φορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για τους άνω των 65 ετών.

Tα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια QIV-HD και aQIV έχουν υψηλή ανοσογονικότητα. Έχουν ικανοποιητικό προφίλ ασφάλειας και παρότι η συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι μετά τον εμβολιασμό με συμβατικό εμβόλιο γρίπης, στο σύνολό της ήταν χαμηλή.

Σημειώνεται ότι αν και τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια QIV-HD (εμβόλιο υψηλής δόσης) και aQIV (εμβόλιο με ανοσοενισχυτικό) προτιμώνται στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω έναντι του συμβατικού εμβολίου γρίπης, τονίζεται ότι εάν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν πρέπει να καθυστερεί και συνιστάται να διενεργείται με οποιοδήποτε εμβόλιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Υπουργείο Υγείας έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την Υγεία του πληθυσμού καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει.

Σε σχέση με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ισχύουν τα εξής:

1. Το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

2. Εδώ και δεκατρία χρόνια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται με συνταγογράφηση. Πέρυσι εφαρμόστηκε μια προσωρινή διαδικασία λόγω της οξείας φάσης της πανδημίας. Φέτος, για πρώτη φορά έχουμε δύο τύπους εμβολίων: αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται πως τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών.

3. Υπογραμμίζουμε ότι όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.

4. Το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.

5. Το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου. Ως τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Για το νέου τύπου εμβόλιο όμως, χρειάζεται συνταγογράφηση.

6. Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τον πολίτη, τη δημόσια υγεία και τα δημόσια οικονομικά. Το Υπουργείο Υγείας δεν επέτρεψε και δε θα επιτρέψει να εκμεταλλευτεί κανείς τα αγαθά που έχουν ανάγκη οι πολίτες για να προφυλάξουν την Υγεία τους».

Όπως έγινε χθες γνωστό, για πρώτη φορά φέτος θα κυκλοφορήσουν και δύο νέα ανοσοενισχυμένα εμβόλια που θα διατίθενται αποκλειστικά για τους άνω των 60 ετών. Συνολικά φέτος θα διατεθούν έξι αντιγριπικά εμβόλια.

Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία θα αναφέρει ότι τα δοκιμασμένα εμβόλια, τα οποία είναι και χαμηλότερα σε κόστος, θα εξακολουθήσουν να χορηγούνται απευθείας από τους φαρμακοποιούς, άνευ ιατρικής συνταγής. Ωστόσο, τα νέα ενισχυμένα εμβόλια (έως 4 φορές ακριβότερα) θα είναι υποχρεωτικό -τόσο για ιατρικούς, όσο και για οικονομικούς λόγους- να δίνονται αποκλειστικά με συνταγή γιατρού.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές με γνώση του θέματος, η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τη μη υποχρέωση συνταγογράφησης για τα αντιγριπικά -που ίσχυσε εκτάκτως πέρυσι λόγω πανδημίας- προσφέροντας φέτος εμβόλια σε πολλαπλάσια τιμή. Το υπουργείο Υγείας αντιλήφθηκε εγκαίρως την προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να εκτοξεύσουν τα κέρδη τους, και γι’ αυτό τον λόγο επανέφερε τη συνταγογράφηση μόνο για τα πιο ακριβά, νέα εμβόλια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ